Kouř a dým z požáru v Národním parku České Švýcarsko se šíří po republice. Doporučuje se nevětrat

26. červenec 2022 08:35

V Národním parku České Švýcarsko v současné době hoří na zhruba 30 hektarech. Pokud se nezhorší počasí, zejména nezesílí vítr, mohli by hasiči plameny během dneška dostat pod kontrolu, uvedl v České televizi velitel zásahu a náměstek pro Integrovaný záchranný systém hasičů Ústeckého kraje Martin Laníček. Kouř a dým z požáru se šíří téměř přes celou republiku.

Celkovou likvidaci požáru ale odhaduje na několik dnů, pokud nepomůže počasí. „Dnes rozhodně, zítra uvidíme, to se hrozně těžce odhaduje. Závisí to minimálně na počasí, jestli přijdou nějaké srážky, jak k nám bude proudit vítr a v jaké intenzitě,” řekl ráno k hašení požáru Laníček.

Doplnil, že hasiče nyní čeká letecký průzkum, aby měli přehled o tom, jak situace vypadá, a mohli určit strategii pro dnešek.

Hořet v Českém Švýcarsku začalo v neděli, podle Laníčka na místě v současné době zasahuje kolem 30 hasičských jednotek, tedy na 150 hasičů. Hasičům z Ústeckého kraje pomáhají posily z Libereckého a Středočeského kraje, na místě je i jedna jednotka německých hasičů. K dispozici mají tři hasičské vrtulníky a dvě letadla na hašení.

Laníček uvedl, že dnes v noci byla nejhorší situace kolem 3:00, kdy se zvedl silný vítr a nejohroženější byly části obcí Hřensko a Mezná, odkud se museli hasiči stáhnout, protože byli ohroženi na životě.

„Obyvatele jsme evakuovali už včera a dnes ráno jsme se do Mezné vrátili a zjistili jsme, že tam bohužel několik objektů hoří, tak je teď hasíme,” popsal po 7:00 dění v oblasti velitel zásahu.

Kouř se šíří desítky kilometrů daleko

Hasiči v Česku evidují od rána také velký počet volání s nahlášením zápachu kouře nebo dýmu. Zápach je cítit na celém území Prahy. Občany žádají, aby v tomto specifickém případě zvážili, zda na tísňové linky volat, pokud nevidí třeba plameny.

Vzhledem k povětrnostním podmínkám lze totiž cítit kouř na desítky kilometrů daleko. Lidem doporučují omezit větrání.

Podle meteorologů se kouř dostává až do středních a východních Čech a severní části Vysočiny. Může za to změna větru za frontou na severozápadní proudění.

„Kouř je velmi dobře vidět i na staniční síti ceilometrů. Tyto přístroje laserovými paprsky snímají kolmo vzhůru sloupec atmosféry a detekují tak například oblaka, srážky, mlhu - a také kouř a prachové částice ve větší koncentraci,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav ráno na facebooku.

zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio

Související