Koronavirus ovlivnil nabídku veřejnoprávní televize v polském DVB-T

30. březen 2020

Na konci roku 2018 startovala stanice TVP Sport jako součást nového multiplexu 8 ve vysokém rozlišení, z důvodu vyšší dostupnosti se nakonec přesunula do veřejnoprávní sítě 3. V multiplexu 8 tento program nahradila TVP Kultura HD.

Polská veřejnoprávní televize si připravila pro své diváky další překvapení související s pozemním vysíláním DVB-T. Stanice TVP Sport, která byla doposud k dispozici ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) je nově šířena pouze v SD kvalitě. Tato novinka souvisí s distribučními změnami v tamním multiplexu 3. Do stejné sítě byla nově zařazena stanice TVP Rozrywka. Ke změně tedy došlo z kapacitních důvodů.

Stanice TVP Rozrywka je primárně šířena primárně v multiplexu 8, který vysílá stejně jako digitální rozhlas DAB+ ve III. pásmu. Vzhledem k tomu, že řada diváků není pro příjem této sítě vybavena, byla tato televize umístěna dočasně i do multiplexu 3. Cílem kanálu TVP Rozrywka je diváky bavit (rozrywka = zábava, pozn. red.) a přinést jim v době pandemie koronaviru dobrou náladu a přinést jim pozitivní náladu.

Není to poprvé, kdy Telewizja Polska změnila distribuční parametry stanice TVP Sport. Program je v pozemním vysílání k dispozici od konce roku 2018, kdy startoval právě jako součást multiplexu 8. Následně došlo k jeho přesunu do multiplexu 3 a jeho nahrazení stanicí TVP Kultura HD.

autor: lukpo
Spustit audio

Související