Kontroly pražského magistrátu odhalily nesrovnalosti u turistických „veteránů“

16. červenec 2019 09:36
Úředníci pražského magistrátu prověřují technickou způsobilost aut vyhlídkových jízd v centru města

Úředníci pražského magistrátu prověřují technickou způsobilost aut vyhlídkových jízd v centru města. Ta vozí po Praze hlavně turisty. Český rozhlas zjistil, že při kontrolách město odhalilo nesrovnalosti třeba v technických průkazech.

Některé repliky historických automobilů pro turisty například mají v technickém průkazu stejné označení, jako zemědělské stroje.

Auta jsou registrovaná jako takzvané zvláštní vozidlo a jezdí především na okružních trasách. Měla by mít vlastní stanoviště nebo třeba jízdní řád. Informace v dokumentech magistrát překvapily.

„My jsme se s tím nikdy nesetkali. Můžou to být například traktory. Takové vozidla řešíme, jestli jsou vůbec způsobena pro provoz,“ vysvětluje radní pro dopravu Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě.

V dokladech mají taková auta uvedené, že nepodléhají technické kontrole. Podle jednoho z provozovatelů historických replik je to ale v pořádku. „Když děláte technickou, musíte splnit nějaké normy. To vozidlo je zvláštní stavba, žádné svoje normy nemá. Ale bylo schváleno pro provoz na pozemní komunikaci.“

Údaje z kontrol teď úředníci zpracovávají. Magistrát je plánuje zveřejnit v dalších dnech.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio