Konec koncovky -ová u ženských příjmení? Problém vzniká u skloňování, říká jazykovědec Prošek

Štěpánka Duchková se ptala ředitele Ústavu pro jazyk český Martina Proška, jaké novinky letos čekají školáky v českém jazyce, jaký bude v budoucnu nový slovník spisovné češtiny nebo třeba na přechylování ženských jmen.

Vláda tento týden nepodpořila připomínku, podle které by se měla zrušit povinnost přechylovat ženská příjmení. Co si o tom myslí bohemista Martin Prošek?

„Náš pohled vychází spíš z toho, jak pozorujeme jazykovou realitu. Ta otázka má takové dvě roviny. Jedna rovina je ta, jestli má stát vlastně někomu nařizovat, jak se má jmenovat. O té vůbec nerozhoduje Ústav pro jazyk český,“ vysvětluje šéf instituce, která zkoumá náš jazyk, ale poskytuje také služby veřejnosti, zejména poradenství.

„Obracejí se na nás tazatelky s konkrétními problémy, které je potkávají. Když si nechá žena nepřechýlené příjmení, dostane se do problému ve chvíli, kdy se musí to příjmení skloňovat v ostatních pádech. Když je to příjmení domácího původu, třeba příjmení typu Straka, tak co řeknete v běžné komunikaci: Jdu na oběd se Straka nebo se Strakou?“ ptá se Prošek.

Celý rozhovor si poslechněte, nebo si pusťte video.