Komiksem se v Čechách moc živit nedá, psaním se bavím, je to můj koníček, prohlašuje Max Bubakoff

16. duben 2022

Povoláním hasič, ve volném čase ale scenárista a autor komiksů. Max Bubakoff už vydal několik knih, u nás ve studiu byla řeč hlavně o jeho posledním komiksu Linka. S Lenkou Vahalovou mluvili o české komiksové scéně, o inspiraci nebo o jeho dalších plánech.

Jeho život a tvorba jsou dvě různé věci, proto si Pavel Boček vybral pseudonym Max Bubakoff. Profese hasiče s prací na směny mu dává možnost se ve volných dnech věnovat psaní. „Hasič je to, co mě už přes třicet let živí a psaním se bavím, to je můj koníček. Takže nejsem omezený tím, že bych musel něco škrtat. Ta svoboda je strašně příjemná.“

Komiks Linka

Námět na první knihu přišel trochu netradičně, a to ve frontě na dopravním inspektorátu. „Tam byl čas, to ještě nebyly mašinky s pořadovými čísly, takže jsem si tam vystál celé odpoledne. A tam jsem si vymyslel první knihu,“ směje se. Ke komiksům prý přešel z lenosti. „Mě vždycky bavilo tvořit zápletku, psát dialogy, různě to prolínat, aby to do sebe krásně zapadalo. Ale nebavila mě kolem toho ta omáčka. Už na gymnáziu mi hrozně vadily slohy a věci na zadání.“

Scénář posledního komiksu Linka vznikl už před deseti lety, pak Max Bubakoff marně hledal kreslíře. „Komiksem se v Čechách moc živit nedá. Vydal jsem tři komiksy a u každého jsem měl jiného kreslíře. Dali tomu strašně moc práce a nevrátilo se jim to. Můj druhý nakladatel sehnal Davida Petrželku, to je úžasný člověk obrovského talentu, herec, muzikant, kreslíř, jednou možná budu pyšný, že jsem s ním tu knížku dělal.“ Linka je situována do nočního autobusu, kde se protnou osudy několika dost specifických postav.

O ilustrace se postaral David Petrželka

Proč se Linka odehrává v imaginárním světě a bude mít pokračování? Jaké byly autorské začátky Maxe Bubakoffa? A na čem momentálně pracuje? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.