Komiks na zdi u libeňské Vychovatelny převypráví příběhy Gabčíka, Kubiše a dalších parašutistů

27. duben 2021

U tramvajové zastávky Vychovatelna v Praze 8 vzniká dvě stě metrů dlouhý komiks. Připomínat bude operaci Anthropoid. Autorem tzv. muralu je student architektury Jakub Marek. K jeho předpokládanému dokončení by mělo dojít do konce dubna.

Komiks by měl lidem obrázek po obrázku vysvětlovat nejdůležitější kroky operace Anthropoid. Od výsadku parašutistů přes atentát na Heydricha, boj v kryptě kostela až po následky celé akce. Obrázky budou velké, aby je dobře viděli i lidé z tramvají nebo z projíždějících aut.

 „Nevzhledná betonová zeď, která hyzdí okolí Vychovatelny, se brzy změní v ozdobu místa, navíc díky inspiraci hrdinským činem v místě v poučnou a poutavou památku,“ uvedl autor záměru a člen výběrové komise, radní MČ Praha 8 Michal Švarc (Patrioti pro Prahu 8).

Komiks vzniká u tramvajové zastávky Vychovatelna – pár desítek metrů od míst, kudy v květnu 1942 projíždělo vozidlo, ve kterém seděl zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich. Na auto se nejdřív pokusil vystřelit Josef Gabčík. Pak na něj hodil bombu Jan Kubiš, výbuch Heydricha zranil.

Dívka s kolem

Praha 8 chystá i další připomínku operace Anthropoid – novou plastiku s názvem Dívka s kolem. Ta by měla stát o kus dál, u Základní školy Bohumila Hrabala. Dívka má připomínat Jindřišku Novákovou. Právě ona měla po atentátu na Heydricha pomoct zakrvácenému Kubišovi. Novákovi byli jedni z nejbližších spolupracovníků parašutistů. Celou rodinu popravili nacisté v Mauthausenu.

autoři: Marie Veselá , ech | zdroj: MČ Praha 8
Spustit audio