Kobky na pražské náplavce budou v provozu od října

12. září 2019 15:40

Pražský magistrát ve čtvrtek ukázal, jak budou vypadat zrekonstruované kobky na náplavce. Celkem jich město na Rašínově a Hořejším nábřeží opravilo dvacet.

Magistrát ukázal novinářům první kobku na pražské náplavce

Kobky budou v provozu po celý rok. Do teď fungovaly jen během letní sezony. Do některých se vrátí původní provozovatelé, například Bajkazyl.

V kobkách budou například bary a kavárny. „Ten další subjekt je společnost Tiskárna na vzduchu. Ta by tu chtěla mít taky své multifunkční společenské kulturní centrum společně i se zázemím pro bar. Jednu z kobek bude provozovat i knihovna hlavního města Prahy. Budou tam i instituce kulturní a instituce vzdělávací,“ říká radní pro majetek Jan Chabr ze Spojených sil pro Prahu.

Všechny kobky mají nové skleněné otáčivé dveře. Sklo má elipsovitý tvar a to největší měří v nejširším místě asi 5,4 metru. Hmotnost se pohybuje okolo 2,1 a 2,5 tuny.

Výrobcem skla je americká firma Reynolds, která má pobočku v Thajsku, odkud skla byla přes Hamburk dopravena do Prahy. Cena jednoho se pohybuje okolo 700 tisíc korun.

Na 23. a 24. října město připravilo v opravených kobkách dny otevřených dveří.

Oprava náplavek začala loni a vyšla zhruba na 300 milionů korun.

Magistrát ukázal novinářům první kobku na pražské náplavce
autor: Markéta Šulejová | zdroj: ČTK
Spustit audio