Knírem pro dobrou věc. Movember upozorňuje na závažnost rakoviny prostaty

31. říjen 2017
Dopolední host

Prvního listopadu začíná Movember, pravidelná charitativní akce, která si dává za cíl zvýšit povědomí o zdraví mužů a zároveň získat finanční prostředky. Měsíc mužské solidarity připadá na listopad a zaměřuje se především na prevenci typicky mužského onemocnění, kterým je rakovina prostaty.

Název charity vznikl složením dvou anglických slov: knír - moustache, což je typicky mužský znak, a listopad - November. Muži, kteří se do akce chtějí zapojit, se na začátku listopadu oholí a do konce měsíce si nechají růst knírek. Cílem je, aby se o rakovině prostaty mluvilo. A hlavně, aby si pánové uvědomili, jak důležité jsou preventivní prohlídky.

Prostata je orgán - žláza, která je součástí mužského pohlavního ústrojí. Nachází se kolem močové trubice pod močovým měchýřem a je to jakási nepravidelná koule, která je za normálních okolností velikosti kaštanu. V průběhu života se ale prostata zvětšuje, a to někdy až do velikosti tenisového míče.

Problémy s prostatou se u řady mužů projeví většinou po padesátce. „Tím, jak se prostata zvětšuje, začíná postupně utlačovat močovou trubici. Mužům se tak hůře močí. Proud moči je slabší, přerušovaný, vykonání potřeby trvá déle, musí častěji močit ve dne i v noci,“ popisuje běžné potíže s prostatou primář Urologického oddělení pražské Thomayerovy nemocnice doc. MUDr. Roman Zachoval.

Kromě běžného nenádorového zvětšení prostaty, které postihuje prakticky všechny muže, ale není nebezpečné, jenom muže obtěžuje, se mohou objevit i závažnější problémy. Zánět prostaty, který postihuje i mladší muže, a velmi vážná rakovina prostaty.

„V časných stádiích tohoto onemocnění muž bohužel neví, že má nějaký problém, protože u rakoviny se ty příznaky objevují až u těch pozdějších stádií. Nesmírně důležité jsou proto pravidelné preventivní prohlídky,“ zdůrazňuje urolog.

Základní vyšetření, tedy odběr krve, může provést praktický lékař, který v případě podezření na závažnější problém odešle pacienta k dovyšetření na odborné pracoviště. Tam se provádí druhé důležité vyšetření, prozkoumání povrchu prostaty prstem skrz konečník.

doc. MUDr. Roman Zachoval

„Česká urologická společnost navíc vybudovala síť pracovišť napříč celou Českou republikou, celkem je jich 65. A každý si na webových stránkách urologické společnosti může najít tu nejbližší ambulanci a nechat se tam vyšetřit,“ říká primář Zachoval.

Poslechněte si celý rozhovor s doc. MUDr. Romanem Zachovalem!
autor: redakce
Spustit audio