Knihy Jeden kopeček šmoulový jsou rozdány vítězům

23. duben 2019

Soutěž o knihy Jeden kopeček šmoulový už má vítěze. Jsou jimi Tereza Francová, Petra Holková a Silvie Vybralová. Gratulujeme!

Knihu vyhráli první tři soutěžící, kteří zaslali správnou odpověď na otázku „Světový den knihy se slaví 23. dubna, protože?“. Správná odpověď zněla za b. jde o datum úmrtí dvou velkých literátů – Williama Shakespeara a Miguela de Cervantese.

Co je Světový den knihy?

Nakladatelé, autoři, knihkupectví, knihovny a čtenáři po celé České republice společně od 23. do 28. dubna oslaví Světový den knihy a autorských práv, který připadá na 23. dubna. Stane se tak prostřednictvím tradiční kampaně Kniha ti sluší iniciované Svazem českých knihkupců a nakladatelů. V letošním roce se všichni milovníci knih a čtení mohou těšit na dárkovou poukázku, knižní akce po celé republice nebo třeba také na stylové papírové tašky s ilustracemi od Jiřího Suchého a Miroslava Bartáka, v nichž si svůj úlovek mohou odnést domů.

Na programu je řada atraktivních knižních akcí, jejichž kompletní přehled je postupně účastníky doplňován na www.knihatislusi.cz. Letos na všechny příznivce knížek a čtení čeká dárková poukázka na 50 Kč, kterou lze uplatnit v knihkupectvích zapojených do kampaně při nákupu nad 300 Kč a která je ke stažení rovněž na webových stránkách akce.  Autorkou obrázku na dárkové poukázce je devítiletá Míša Kurková, vítězka tematické soutěže.

Stejně jako v minulých letech zůstává dominantním cílem kampaně Kniha ti sluší podpora a propagace české knižní kultury.  Že jsou knihy skvělými společníky člověka, si můžete od 23. do 28. dubna během mnoha autogramiád, besed a nad knížkami sami připomenout a ověřit. 

Světový den knihy se slaví od roku 1995 pravidelně ve více než sto zemích světa. Světová organizace UNESCO pro něj vybrala 23. duben.

autoři: Tereza Čistotová , jp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.