Kniha Zánik pražského ghetta líčí zásadní proměnu města na konci 19. století

11. listopad 2019

Kniha Zánik pražského ghetta přináší novelu spisovatele Josefa Veselého. Jde o strhující líčení událostí kolem asanace nejstaršího židovského ghetta ve střední Evropě.

Valentinské náměstí

Kniha nabízí skvělé popisy zániku ghetta a jeho leckdy podivných postav. Příběh vyšel poprvé v roce 1917.  Josef Veselý vykresluje dnes již neexistující domy a ulice. V jeho líčení se střídají obrazy plné vášní, alkoholu a prostituce. Vše vrcholí brutální a bezohlednou asanací starého židovského města vylíčenou očima zdejších obyvatel. Druhý text, Krvavé historky z ghetta aneb Nezapomenutelný večer doktora Preiningera, současného autora Dana Hrubého, seznamuje čtenáře s poměry, jaké v ghettu panovaly, i debatou, jež se kolem asanace vedla. To vše autor provází líčením skutečných zločinů, často krutých a krvavých, občas také bizarních, jimž se ve zdejším prostředí tolik dařilo.

Koláž k novele Zánik pražského ghetta , autorka koláže: Helena H. Zahrádecká

„Já jsem si dovolil napsat vlastně druhou část té knihy, která příběh velké dokumentární hodnoty zasazuje do kontextu. Shrnuje argumenty a veškerou debatu, která se před asanací vedla a popisuje její konkrétní průběh,“ vysvětluje současný autor a také vydavatel knihy Dan Hrubý.

Zánik pražského ghetta - autorka koláže: Helena H. Zahrádecká
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.