Kniha Pražské mordy mapuje skutečné kriminální případy z přelomu 19. a 20. století. V listopadu vyjde pokračování

29. září 2021

Pražské mordy – to je název další ze série knih nakladatelství Pražské příběhy. Autor Dan Hrubý se tentokrát rozhodl zmapovat zločin v české metropoli na přelomu 19. a 20. století.

„Po léta, kdy jsem se probíral dobovým tiskem z konce 19. a začátku 20. století, mě fascinovalo, jak velkou úlohu a kolik prostoru dostávalo líčení velkých i malých zločinů, které se v Praze odehrávaly,“ vysvětluje Dan Hrubý, co vedlo ke vzniku knihy. „Po čase mi došlo, že našim předkům tohle líčení suplovalo to, co dennodenně zažíváme v televizi – všechny ty kriminální seriály. Bylo to něco, co dělalo jejich život zvláštnější, proto si kupovali deníky ráno, odpolední vydání, často večerní vydání,“ dodává.

Čtěte také

Kniha popisuje více než padesát skutečných příběhů různě závažných trestných činů. Autor přitom situuje celé vyprávění do konkrétních čtvrtí, ulic a domů, takže se čtenář může vypravit v jeho stopách.

Dan Hrubý si osobně v mordech nelibuje, jeho parketou jsou spíše víceméně úsměvné příběhy o podvodnících. Třeba o muži, který se v Praze vydával za autora opony Národního divadla Vojtěcha Hynaise. „Tenhle podvodník vybíral půjčky, půjčovali mu poslanci Českého sněmu, v každé restauraci dostával najíst a napít zadarmo, protože u nás nemohlo být větší autority, než jakou měl malíř, který maloval oponu Národního divadla,“ vypráví Dan Hrubý.

Kniha se také dočkala pokračování. Vyjde začátkem listopadu s podtitulem Skutečné kriminální případy z let první republiky (1918–1938).

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.