Knapková se těší na silnou slávistickou osmu na Primátorkách, Synek Duklu neposílí

6. červen 2015

Primátorky, tradiční závod osmiveslic v Praze na Vltavě, se měl původně odehrát i za účasti nejlepších českých skifařů v mužské i ženské kategorii. Nakonec diváci 102. ročníku uvidí v neděli jen Miroslavu Knapkovou, Ondřej Synek se po „pouhém“ druhém místě na nedávném mistrovství Evropy rozhodl závod vynechat a soustředit se sám na sebe.

„Byla jsem rozhodnutá o startu na Primátorkách už před Evropou, dohodly jsme se s holkama, že dáme dohromady nejsilnější slávistickou osmu,“ říká čerstvá mistryně Evropy Miroslava Knapková.

Při ladění na vrcholy sezóny – a tím nejdůležitějším bude letos pro skifaře světový šampionát, který je navíc olympijskou kvalifikací – není na přílišnou improvizaci prostor.

„My vlastně plánujeme celý ten rok už na podzim, a přesně se řekne, jaké závody jsou důležité. To není tak, že bych se týden nebo 14 dní dopředu rozhodla, že tohle pojedu nebo nepojedu. Samozřejmě ta flexibilita tam je, aby člověk v případě, že se mu nedaří tak, jak by chtěl, tak aby to mohl pozměnit,“ vysvětluje Knapková.

Po evropském šampionátu v Poznani se Mirka Knapková nemusela podobnými úvahami zaobírat. Navíc si znovu ověřila, že úspěch je na to, aby únava rychle odezněla, nejlepší.

„Myslím, že tohle pravidlo platí určitě, já jsem to zažila několikrát. I si třeba pamatuji po olympiádě, když jsem byla zraněná a když jsem vyhrála, tak ta euforie byla taková, že ani nevím, že bych pociťovala nějakou bolest nebo nějakou únavu,“ vzpomíná Knapková.

Trenér: Ondra má jiný cíl, je to nejlepší skifař světa

Také skifař Ondřej Synek původně počítal s tím, že na letošních Primátorkách nebude chybět v nejostřeji sledovaném závodě osmiveslic a že pomůže favorizované posádce pražské Dukly k dalšímu triumfu. Po mistrovství Evropy, kde skončil druhý, se však rozhodl jinak – chce se zaměřit pouze na svoji disciplínu.

„Mrzí mě to, protože Ondra to má rád, ale já to respektuji, protože on má pro sebe jiný cíl – je to nejlepší skifař světa,“ říká trenér Petr Blecha.

Za to, že Synek nevyhrál na mistrovství Evropy podle něj mohly „drobné problémy“ s krakorci (konstrukce na bocích lodi, na něž se upevňují vesla, pozn red.).

„On dostal nový typ krakorce, a my jsme to nastavili jen od oka a neměřili jsme to, takže se mu nejelo dobře. Zjistili jsme to při tréninku jednou, tak si to jenom malinko posunul, nicméně nebyli jsme důslední,“ podotýká Blecha. Teď už je podle trenéra vše v pořádku.

autoři: apr , kov
Spustit audio