Klesá reprodukční číslo i podíl nakažených. Přečtěte si, jak bude vypadat postupné uvolňování opatření

13. listopad 2020 14:21

Ministr zdravotnictví za ANO Jan Blatný se šéfem zdravotních statistiků Ladislavem Duškem a hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou představili nový protiepidemický systém. Na jeho základě se bude řídit postupné uvolňování opatření v Česku. Podle stavu epidemie se každý den zhodnotí rizikové skóre na škále nula až sto, což celou zemi nebo region zařadí do jednoho z pěti pásem přísnosti opatření.

Výpočet čísla bude vycházet z reprodukčního čísla, tedy průměrného počtu dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, podílu pozitivních ze všech denních testů a počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel v obecné a seniorské populaci.

Nový protiepidemický systém se zkratkou PES

Každý parametr bude mít určitou hodnotu, další dva body se budou přičítat, pokud za poslední týden číslo poroste.

Těchto pět pásem pak bude znamenat pět úrovní přísnosti opatření. Týkat se budou například volného pohybu, nošení roušek, školství, obchodů, restaurací, sportu, kultury, ubytování, svateb, pohřbů a bohoslužeb, menších obchodů a služeb nebo nákupních center.

Počítá se i s regulacemi například pro výrobní a skladové provozy, kanceláře, ale také věznice nebo kasina a sázkové kanceláře.

PES přehledně. Jaká opatření budou platit v různých stupních indexu rizika

Hodnota indexu pro celé Česko k 12. 11. je 70. Pohybujeme se na riziku 4. „Když víme, že od středy tohoto týdne se pohybujeme na stupnic 4, pakliže tento stupen vydrží do středy příštího týdne, je záhodno provést snížení na stupeň 4 v celé zemi,“ řekl ministr zdravotnictví. Index se bude hodnotit od středy do středy. Ve čtvrtek se projednají případná nová opatření, ať už volnější nebo přísnější, a vyhlásí se od pondělí.

Pokud si chcete prohlédnout prezentace hlavní hygieničky Jarmily Rážové, šéfa statistiků Jaroslava Duška a ministra zdravotnictví Jana Blatného, najdete je zde .

autor: jp | zdroje: ČTK , iROZHLAS.cz
Spustit audio