Kino Humanita píše další část svého příběhu. Kulturní prostor ožil v Libni po desítkách let

22. listopad 2022 09:11

Dříve stáje, potom kino, z něhož se stal na dlouhá léta sklad, dnes opět kino a ještě něco navíc. Takový je stručný příběh libeňského kina Humanita, které díky stejnojmennému spolku zažívá v posledních dvou letech velkou obnovu.

Vznik kina se datuje do roku 1913, tehdy se ze stájí ve vnitrobloku stalo Bio Karafiát, které neslo jméno svého majitele.

Promítání v obnoveném kině Humanita

„Potom to vlastnil spolek válečných invalidů a jmenovalo se to Bio Útulek. Před válkou to opět změnilo majitele a byl to Červený kříž, tam vznikl název Humanita. Kino hrálo celou válku a název přežil i znárodnění v roce 1945, s tímto jménem pak hrálo až do konce 60. let,“ přibližuje Martin Plitz, programový ředitel kina.

V 70. a 80. letech sloužil prostor jako skladiště společnosti Kinotechnika. Jako jeden ze skladníků tu v 80. letech působil i herec Tomáš Hanák.

„Asi tady toho tolik nenapracoval, jak sám říkal, ale zase tady napsal povídku Na brigádě, kterou potom použil do Pražské pětky.“

Současný majitel kina sem v dětství chodil a jako filmový fanoušek ho později zakoupil. „Těžko uživit jenom kino, takže je to takový víceúčelový prostor i pro koncerty, divadlo a nějaké akce,“ doplňuje Martin Plitz.

Poslechněte si celý rozhovor o historii kina Humanita.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související