Když se mi někde nelíbí, tak o tom prostě nenapíšu, přibližuje svou Gastromapu Lukáš Hejlík

10. listopad 2019

Mostecký rodák vystudoval herectví a do povědomí diváků se zapsal hlavně rolí v seriálu Ordinace v růžové zahradě. Herecké povolání teď ale tak trochu odsunul. Žije hlavně svou Gastromapou a také projektem Listování. V pořadu Až na dřeň mimo jiné prozradil, jak se dá udělat dokonalé espresso z knihy.

Gastromapa sdružuje tipy na zajímavé restaurace, kavárny či cukrárny. „Když jsem s Gastromapou začínal, míval jsem tak 40 tipů, kam jet. Dnes mám tipů 800. Musím ale říct, že to docela stíhám sledovat,“ vypráví herec, který už kvůli své Gastromapě, která na jaře vyšla i knižně, projedl tisíce korun, aby mohl čtenářům přinést další příběh. „Je důležité říct, že já nechci dělat zlou šou. Když se mi někde nelíbí, tak o tom prostě nenapíši,“ dodává Lukáš Hejlík, který za českou gastronomickou Mekku považuje Brno.

Projekt Gatsromapa Lukáše Hejlíka by nevznikl bez jeho jiného projektu. Už 16 let je totiž na cestách po republice s Listováním. „Je to scénické čtení, tedy představení na základě knížky. Ale určitě to není zábava pro intelektuály. Je to uvolněné a je to zábava,“ vypráví herec, který prý už na 30. stránce dokáže poznat, jestli bude možné z knížky udělat představení. Když knížka projde sítem, musí se krátit, krátit a krátit. „Musí to být stručné, ale nesmí tam vůbec nic chybět. Dan Brown, kterému jsme Inferno z milionu znaků zkrátili na pouhých několik tisíc znaků, prohlásil, že jsme z té knihy vyrobili dokonalé espresso. Musím říct, že ten proces škrtání mě strašně baví.“

Celý rozhovor s Lukášem Hejlíkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu. Nezapomeňte se podívat také na videozáznam z natáčení.