Kdy zajít ven, na nákup nebo do restaurace a vyhnout se davům? Podívejte se na přehled od Googlu

26. listopad 2020

Pokud si chcete užít procházku v parku, vyrazte na ni hned ráno. To samé platí i pro nákup potravin a léků. A pokud jsou právě otevřené restaurace, vyplatí se do nich zajít od pondělí do středy kolem 15.00 hodiny. Nová data zveřejnila společnost Google.

Data z Map Google ukazují chování lidí z období od března do října letošního roku v době pandemie. Vyplývá z nich například, ve kterou dobu mohou lidé očekávat největší návaly v obchodech s potravinami či restauracích, ale třeba také, jak se meziročně změnil zájem o různé způsoby dopravy.

Podle dat chodí Češi nejčastěji nakupovat potraviny v pátek od 13.00 do 17.00, dále v úterý, ve středu a čtvrtek kolem 15.00 hodiny. Pokud se chcete vyhnout davům, jděte si nakoupit kterýkoliv den ráno mezi 7.00 a 8.00 hodinou. To samé platí i pro lékárny. Tam je nejvíce rušno od středy do pátku v čase od 10.00 do 12.00 hodin.

Přírodu nejvíce navštěvujeme o volné dny, tedy o víkendu. České parky se nejvíce zaplní vždy v sobotu a neděli mezi 15.00 a 17.00 hodinou. Pokud jsou právě otevřené restaurace, nejvíce do nich Češi chodí v pátek a sobotu kolem 19.00 hodiny. Nejlepší čas na jídlo bez davů je pak od pondělí do středy kolem 15.00. Naopak v tento čas od středy do neděle jsou nejvíce vytížené kavárny. Tam tedy raději zajděte v pondělí mezi 11.00 a 13. hodinou, kdy do nich chodí nejméně lidí.

Z hlediska dopravy v karanténě nejvíce rostl zájem o přepravu vlastními auty. Od března do října 2020 ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostl zájem o přepravu svými vozy či jinými motorovými vozidly o 5 %. I zájem o jízdu na kole byl o 3 % vyšší než v loňském roce. Naopak u chůze byl zaznamenán 19% pokles a hromadná doprava se propadla dokonce o 27 %.

Google Mapy vytvořily infografiku, kdy je nejlepší čas zajít na nákup, do restaurace nebo do parku

Pražané to mají jinak

Společnost zveřejnila také data speciálně pro Prahu, která se od těch celorepublikových mírně liší. V Praze se například chodí na nákupy o něco později, nejčastěji ve středu a čtvrtek kolem 16.00 a 17.00 hodiny, do lékáren pak od úterý do pátku kolem 11.00 hodiny. Parky nejčastěji navštěvují Pražané kromě víkendů odpoledne i v úterý, ve středu a čtvrtek kolem 17.00 hodiny. V pražských restauracích bývá nejvíce rušno od úterý do pátku kolem 12.00 a v pátek okolo 19.00 hodiny, v kavárnách ve čtvrtek mezi 15.00 a 16.00 hodinou. Parky je stejně jako v celé republice nejlepší navštěvovat časně z rána, restaurace od pondělí do středy kolem 15.00 a kavárny v pondělí kdykoliv během dne.

I Pražané začali v době pandemie více využívat auta, zájem o tento způsob dopravy vzrostl od března do října 2020 ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 10 %. Naopak zájem o jízdu na kole v Praze na rozdíl od zbytku republiky klesl, a to o 18 %, o hromadnou dopravu o 28 % a o chůzi o 30 %.

Google Mapy vytvořily infografiku, kdy je v Praze nejlepší čas zajít na nákup, do restaurace nebo do parku
autor: jp | zdroj: Google Maps
Spustit audio