Každý rodič by měl chtít, aby bylo jeho dítě očkované, říká vakcinolog

17. březen 2015

Očkování u nás je medicínou založenou na důkazech. Vychází tedy z mnoha vědeckých studií, doporučení odborných organizací a ze zkušeností očkujících lékařů. U povinného i dobrovolného očkování to znamená, že je to věc pro zdraví nás a hlavně našich dětí jednoznačně pozitivní, i když se podle mediálního obrazu v posledních měsících může zdát, že se u nás vytvořily dva tábory - pro očkování a proti. I o tom v pořadu Třináctka Plus mluvil vakcinolog Rastislav Maďar.

„Můžu vás ujistit, že my lékaři, kteří očkujeme, s každým pacientem na sebe bereme tu nejvyšší možnou odpovědnost. Musíme u každého individuálně zvážit všechny rizikové faktory. Každý rodič by měl chtít, aby bylo jeho dítě očkováno, až potom lékař posoudí, jestli je to možné v plném rozsahu, nebo jestli je nutná nějaká úprava, posunutí očkování nebo úplné vyloučení. V tom případě by pak dítě měla chránit kolektivní imunita. Rozhodně by to nemělo být tak, že si rodič něco přečte a bez toho, aby posoudil, jak kvalitní a vědecká data mu pisatel podsouvá, se rozhodne, že své dítě nebude očkovat a tím ho ohrozí na životě,“ říká docent Maďar.

Žádný rodič jistě nechce své dítě ohrozit

„Zátěž z dnešního povinného očkování je menší, než kdysi za našeho dětství měla jen jedna jediná vakcína. Rodič má za své dítě odpovědnost ve všech směrech, ale nemůže ho vlastním konáním ohrožovat. To platí nejenom v medicíně. To je stejné, jako kdyby se rodič rozhodl, že nebude dítěti dávat autosedačku v autě nebo helmu na kole či na lyžích. Demokratická společnost, aby nebyla anarchií, musí mít jistá pravidla, aby lidé neohrožovali okolí včetně svých vlastních dětí," dodává Rastislav Maďar.

Na příkladu nedávných epidemií spalniček v Ústí nad Labem (dovezené ze zahraničí) a v Německu také vysvětluje pojem kolektivní imunity. Proč je pro všechny tak důležitá?

„Očkování proti spalničkám je ve vyspělé Evropě a severní Americe zdarma. Najednou se ale kvůli odporu proti očkování objevily epidemie. Spalničky nejsou banální nemocí, můžou způsobit zánět mozku, plic a jiné komplikace, v Německu jedno novorozeně teď i zemřelo. Mnoho lékařů do dneška spalničky vůbec nevidělo. U nás je pro děti vakcína plně hrazená. Stejně jako např. dobrovolná vakcína proti pneumokokům. Proočkovanost proti nim však poklesla na 80 procent. Kdyby se i očkování proti spalničkám stalo dobrovolným, zřejmě by díky mediálnímu tlaku proti očkování také pokleslo na 80 procent a naprosto by se tím rozvolnila kolektivní imunita, která u nás existuje a je naprosto nutná. Vypukly by velké epidemie spalniček, které by ohrožovaly ty děti, které by rodiče i nechali očkovat, ale z nejrůznějších zdravotních důvodů nemohli, a pak také novorozeňata, protože vakcína proti spalničkám se očkuje od 15. měsíce věku dítěte,“ vysvětluje.

Jaké jsou rizikové faktory epidemií u nás? Jsou vakcíny pro farmaceutické firmy velkým byznysem? Jak vakcíny vznikají, jak je to s množstvím hliníku v nich, jakým způsobem v organizmu fungují? A co alergické reakce na ně, nejsou zdraví ohrožující? Jak je to s dobrovolným očkováním a s radami při cestách po světě, které očkování určitě ano a proč?

I na tyto otázky docent Rastislav Maďar v našem rozhovoru odpověděl. Poslechněte si celý záznam.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.