Každá transplantace je experiment, říká světový chirurg Bohdan Pomahač, který umí lidem vrátit i tvář

28. říjen 2012

Transplantace obličeje pacientovi život nezachrání. Navíc je riziková, náročná a velmi nákladná. Přesto se jí chirurgové nezříkají. Pacienta, kterému těžký úraz vzal tvář, totiž může navrátit zpět do společnosti, vrátit mu lidskost a původní kvalitu života. K tomu pomáhá také český plastický chirurg Bohdan Pomahač. Bezmála 15 let působí v Bostonu, kde také jako jeden z prvních úspěšnou transplantaci obličeje provedl. Redaktorka Evelyna Kulíšková s ním mluvila v předvečer předávání letošní ceny České transplantační nadace.

Náš možná nejvíc tragický případ je pacient, který byla kandidát pro první celkovou transplantaci obličeje v USA. Ten pomáhal v podstatě na melouchu svému bratrovi natírat kostel byl na zdvižném vozíku, když se dostal příliš blízko drátů vysokého napětí a přeskočil nějaký výboj, který mu spálil ale úplně kompletně obličej doslova na kost. Ta transplantace mu vlastně vrátila něco, co on doufal, že mu pomůže se spojit s dcerkou, která měla dva roky, když se ten úraz stal," popsal jednačtyřicetiletý chirurg Bohdan Pomahač jeden z osudů, s nimiž se v bostonské nemocnici, setkal.

Po něm mu prošli pod rukama další tři a úspěšná byla i transplantace obou horních končetin.

Všichni pacienti jsou déle než rok od operace a musím říct, že opravdu všem se daří naprosto skvěle, předčili všechna očekávání. Ono je přece jen potřeba si uvědomit, že ihned po té transplantaci je obličej oteklý a ještě nefunkční. Trvá to zhruba 3 - 6 měsíců, než se začne obnovovat nějaká hybnost, než začne člověk získávat citlivost v pokožce," vysvětluje český doktor, který po studiích v roce 1998 přesídlil do Spojených států.

Dobrý stav rekonvalescentů podle něj není samozřejmostí a každá transplantace je tak trochu experiment.

Na druhou stranu už transplantací rukou bylo téměř 60 na celém světě a obličejů už je před 20. Cesta to byla poměrně dlouhá, ale byla to inspirace právě pacienty, o které jsem se staral a kterým jsem nebyl schopen vrátit to, co jsem doufal, že bych jednou mohl," vzpomíná na začátky projektu Bohdan Pomahač s tím, že vedle možných komplikací bývá složité najít i vhodného dárce, a to i přestože se jeho podoba na pacienta díky jiným dispozicím kostí nepřenáší.

Nicméně, vývoj transplantací jde v Bostonu dál.

Do budoucna se snažíme odhadnout, jakým způsobem můžeme pomoci třeba dalším pacientům, kterým chybí jiné typy tkání. Takže zvažujeme celou řadu různých kombinací horních a dolních končetina například. Nebo možná jste slyšeli, nedávno byl ve Švédsku případ transplantace dělohy," dodává špičkový plastický chirurg, který tentokrát do Česka přicestoval jako host konference ke 20 letům založení České transplantační nadace, kde také převzal výroční cenu nadace pro mimořádné osobnosti transplantační medicíny.

autor: eku
Spustit audio