Kasárna v Rakovníku jsou opět na prodej. Armáda je celá nevyužije

18. listopad 2015

Vojenský provozní a skladový areál v Rakovníku je na prodej. Armáda sice oznámila, že se do prázdných kasáren začne příští rok vracet, už je ale nebude potřebovat celá. Ministerstvo obrany proto nabízí část kasáren ve výběrovém řízení.

Zájemci o takzvanou Duklu II. musí za dvouhektarový pozemek zaplatit nejméně 32 milionů korun. Zároveň musí počítat s tím, že jde o bývalý armádní pozemek, na kterém jsou věcná břemena. To znamená, že jeho využití je omezené.

Kasárna vojáci vyklidili na konci roku 2013 kvůli úsporám. Ministerstvo obrany se ale nedávno dohodlo s městem, že se sem vojsko vrátí. A to už od příštího roku. Důvodem náhlé změny je nová bezpečnostní situace v Evropě a také plánováné zvyšování počtu vojáků a aktivních záložáků.

Nové rozhodnotí přivítalo vedení Rakovníka i zdejší obyvatelé, kteří se báli, aby se z kasáren nestala ubytovna nebo zařízení pro uprchlíky.

Jako první se sem podle starosty Pavla Jenšovského z ČSSD vrátí strážní útvar. Vedení Rakovníka chtělo, aby ve městě působila i záchranná rota, která by v regionu mohla zasahovat například při větších haváriích. Poblíž se totiž nachází chemická továrna i významné energovody. Armáda ale město ujistila, že na tyto zásahy jsou cvičené všechny útvary.


autor: sap | zdroj: ČTK
Spustit audio