Karlův most opět posprejovali vandalové. Památkáři už nové graffiti řeší

9. březen 2020 13:15

Karlův most opět „zdobí“ nové graffiti větších rozměrů. Jeho součástí je kromě názvů polského, ruského a českého města také datum 8. března. Žádná z bezpečnostní kamer posprejování mostu podle serveru iDnes nezachytila. Technická správa komunikací už kvůli odstranění graffiti kontaktovala památkáře. Naposledy se větší graffiti objevilo na národní kulturní památce loni v létě, tehdy ho posprejovali dva němečtí turisté.

„Kraków + Moscow = Prague“. Takový nápis, doplněný o datum 8. 3. 2020, se objevil v podloubí Karlova mostu na Malé straně v centru Prahy.

„O novém incidentu víme a již celou záležitost řešíme s Národním památkovým ústavem a odborem památkové péče pražského magistrátu,“ uvedla pro server iDnes mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

Žádná z bezpečnostní kamer posprejování mostu zřejmě nezachytila. Podle mluvčí pražských strážníků Ireny Seifertové do prostoru pod mostem žádné kamery nedohlédnou.

Podmínka, vyhoštění a pokuta

Graffiti na Karlově mostě se naposledy řešilo v polovině loňského července, kdy se na pilíři mostu objevil větší modročerný nápis. Restaurátoři ho začali odstraňovat 27. července a plánovali, že práce budou trvat do půlky srpna. Podle smlouvy za to měli dostat 40 tisíc korun. V noci na 28. července ale graffiti neočekávaně zmizelo.

K odstranění se následně přihlásil Miroslav Černý. Uvedl, že nápis odstranil během asi dvou hodin vysokotlakým proudem páry. Laboratorní výsledky ukázaly, že zdivo mostu nebylo nečekanou akcí poškozeno.

Za posprejování Karlova mostu pak Obvodní soud pro Prahu 1 uložil dvěma německým turistům roční podmíněné tresty a peněžité tresty 100 tisíc korun.

Bratry Niclase Steigera a Benjamina Wittiga také na pět let vyhostil z Česka. Wittig se pak proti verdiktu odvolal.

Karlův most si vandalové nevybrali poprvé. Jiní pachatelé jeho část posprejovali v roce 2016. V září 2017 pak osmačtyřicetiletý cizinec popsal fixem sochu svatého Františka. Soud mu ještě tentýž měsíc uložil trestním příkazem půlroční podmínku, tříleté vyhoštění a povinnost nahradit způsobenou škodu 15 tisíc korun.

Policie v uplynulých letech řešila několik dalších případů, kdy cizinci poničili pražské památky. Například v roce 2014 si tři zahraniční návštěvníci vybrali za cíl Národní divadlo. Nejdříve na něm dvojice mladých Francouzů vytvořila černým sprejem několik obrazců, později japonský turista posprejoval stěnu budovy divadla v podchodu v Divadelní ulici.

autor: ako | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio