Karlovo náměstí se konečně dočká přechodů pro chodce. Hotovo má být na konci prázdnin

22. červenec 2020 14:10

Na největším náměstí v Česku budou nové přechody pro chodce. Ve středu je začali budovat dělníci. Karlovo náměstí rozděluje frekventovaná silnice, takže když chtějí lidé přejít z jedné strany na druhou, musí teď podchodem.

Přechody budou na třech místech, kde se teď kvůli křižovatce s Resslovou ulicí musí pod zem. Podchody nejsou podle vedení Prahy pohodlné třeba pro starší lidi, nebo pro rodiče s kočárky.

Podle náměstka Adama Scheinherra z uskupení Praha Sobě by přechody neměli zdržovat dopravu. „Naopak, dneska dochází k nebezpečným situacím, kdy když se tady budete koukat na tu křižovatku deset minut, tak uvidíte pár chodců, kteří přelézají přes zábradlí a přeskakují nebezpečně v místech, kde vůbec není přechod.“ Proto je podle náměstka lepší přechody vybudovat. U většiny z nich budou i semafory a dělníci by je měli dokončit na konci srpna. Kromě přechodů teď taky u náměstí opravují silnice a chodníky.

Ostatní úpravy

Praha chystá i další úpravy kolem Karlova náměstí. Praha chce zrekonstruovat třeba trasy cest v parku. A to tak, aby se lidé rychleji a snáz dostali hlavně od metra k nemocnici nebo k poliklinice. Dělníci by také měli vykácet některé křoviny a v jižní části parku postavit dětské hřiště a kavárnu. Podoba náměstí by se ale nijak masivně měnit neměla. Úpravy parku by měly začít zhruba za tři roky.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio