Karlínská restaurace Mlsná kavka pomáhá lidem v nouzi, připravuje pro ně svačinové balíčky

9. březen 2021

Některé restaurace v této době fungují stále jen přes výdejní okénko, jiné jsou zavřené úplně. Tréninková kavárna Mlsná kavka v pražském Karlíně v posledních dnech kuchyň naopak otevřela, aby lidem bez domova připravila svačinové balíčky. První stovku baget dostali lidé 9. března. Při výrobě prvních takzvaných mlsných balíčků byla i naše reportérka Kristýna Nevanová.

Mlsná kavka připravuje 100 kusů francouzských baget a banánových flapjacků. Do budoucna plánuje rozšíření třeba o hamburgery. Na výrobu svačinových balíčků uspořádala na konci února veřejnou sbírku. Za tu dobu lidé přispěli přes 40 tisíc korun. „Teď máme vybráno na osm týdnů spolupráce, protože vaříme jednou týdně,“ přiblížila provozní restaurace Světlana Sokačová. S přípravou balíčků pomáhají lidé s duševním onemocněním, které Mlsná kavka zaměstnává, a pomáhá jim tak vrátit se do běžného života.

S předáváním balíčků pomáhá Armáda spásy

Za lidmi bez přístřeší vyráží do pražských ulic s mlsnými balíčky terénní pracovníci Armády spásy. „Od deseti hodin stojíme na Kobylisích, tam vydáme materiální pomoc, základní ošetření, respirátory, rukavice, dezinfekci. A tam budeme vydávat první část baget. Potom jedeme pod Libeňský most, kde ta služba pokračuje dál. Jezdíme také na Jižní Město. Na každé místo chodí v průměru kolem 30 lidí,“ upřesňuje pomoc lidem bez domova vedoucí terénních pracovníků Arnošt.

autoři: Kristýna Vašíčková , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.