Karikaturista Jiří Slíva chce koupit bicí

20. březen 2014

Pozvání do Nočního proudu přijal po dlouhých sedmi letech, kdy byl v tomto pořadu poprvé, významný český grafik, výtvarník, ilustrátor, tvůrce plakátů a karikaturista Jiří Slíva. Kromě uvedených profesí je Jiří Slíva také autorem mnoha aforismů a písňových textů. Na trhu se právě objevilo jeho autorské album Kup mi bicí, jehož nahrávky tvořily hudební náplň středečního Nočního proudu 19. března.

Plzeňský rodák Jiří Slíva (narozen 4. července 1947) studoval ve svém rodišti hutnickou průmyslovku a už během studií začal vystupovat jako bubeník ve školní kapele Spiders. Tady začal psát své první písničky. Ve Spiders působil v letech 1962 – 1964. V polovině 60. let přesídlil do Prahy, kde studoval Vysokou školu ekonomickou na fakultě ekonomiky průmyslu. Ale také během vysokoškolských studií pokračoval v dráze amatérského hudebníka. Hrál ve školním kvintetu, působil ve skupině Spirála a hostoval v hudebním triu Petra Skoumala a Jana Vodňanského v Činoherním klubu (1971 – 1972). Po absolutoriu a získání inženýrského titulu pracoval 8 let jako sociolog a futurolog v Sociologickém ústavu ČSAV. V roce 1979 se vydal na dráhu karikaturisty ilustrátora a grafika na volné noze. A hned o rok později začal působit (ne jako bubeník, ale jako kytarista!) se svými kolegy-výtvarníky v přátelském hudebním uskupení Grafičanka.

Kreslí odmalička. Vyrůstal totiž v rodině, kde otec rád a dobře kreslil, maminka zase hezky zpívala. Oba měli rádi legraci a humor, takže kromě kreslení a muziky dali svému synovi do vínku i humorný nadhled nad světem.

První novinovou kresbu uveřejnil Jiří Slíva v roce 1972, dnes má na kontě více než stovku knížek, které ilustroval a k tomu přes desítku autorských knih kresleného humoru. Vyšly nejen u nás, ale také v Německu, Švýcarsku, ve Francii a ve Spojených státech. Kreslil pro tak prestižní deníky a časopisy, jakými jsou Die Zeit, Die Welt, Stern, The Wall Street Journal, Nebelspalter, The New York Times, Los Angeles Times či Playboy. Vystavoval bezmála na celém světě. Kromě domova také třeba v Curychu, Luganu, Sofii, Varšavě, Budapešti, Hamburku, Římě, Antverpách, Havaně, New Yorku, Ottawě a v Tel Avivu.

Jiří Slíva, Psychoblues

Do předmluvy své knížky Jam Session (2007), která je věnována humorným situacím s hudebními nástroji, napsal: Hudba je krásný fenomén a hudební nástroje jsou nádherné artefakty. A přece mohou být u někoho zdrojem obsese. Například u mě. Kdykoliv jsem procházel nějakými historickými městečky na svazích třeba Toskánska, vždycky mě jako první napadla nutkavá myšlenka: Jak tam do těch bytečků pod střechou dostávají klavír? Naopak při pohledu na osady v odlehlých kanadských pustinách mě trápila především otázka, jak ti lidé dopravují své děti do hodin houslí a piana? Když pak už sedím zase zpátky v Praze v krásných prostorách České filharmonie, ničí mě skličující otázka: Co by se stalo, kdyby se jedna z píšťal skácela a v lepším případě roztříštila klavír? A kde shánějí kominíka na číštění všech těch tuctů píšťal? V jazzkubech mě zase skličuje obava, zda trombonista mohutným rozmachem někoho neknokautuje, zda se při divokém sóle nesplaší piano… Tyhle nutkavé představy by jednoho přivedly do blázince. Jedna terapie ale existuje. Vykreslit se z toho!“

Na autorském albu Jiřího Slívy Kup si bicí se kongeniálně potkali aranžér Marek Doubrava ze skupiny Hm…, Ondřej Ježek, který album natáčel, král jazzového piána Karel Růžička, vokální formace The Swings, kapelník Divadla Ypsilon Miroslav Kořínek či zpěvačky ze souboru Doubravánek.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.