Karidochirurg Jan Pirk a reportérka Lea Surovcová hovořili na rozhlasové pohovce o dobrém srdci

Kdo jiný by měl být hostem pořadu, jehož hlavním tématem je "dobré srdce", než kardiochirurg, profesor Jan Pirk. Právě toho přivítal na rozhlasové pohovce Jožka Kubáník. Druhým hostem tohoto pořadu byla reportérka České televize Lea Surovcová.

Poslechněte si záznam tohoto pořadu.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Na pohovce Jožky Kubáníka: O dobrém srdci

Stalo se to loni. Seděl jsem s kamarádkou Leou Surovcovou, kterou možná znáte z obrazovek České televize, a plácali jsme páté přes deváté. Ten den byla ale nějaká zaražená. „Stalo se něco? Nejste ve své kůži,“ zeptal jsem se po hodině. (Jen na vysvětlenou –⁠ ano, s Leou si i přes naši mnohaletou známost stále vykáme, baví nás to, je v tom jakási milá uctivost.) „Víte, co se mi přihodilo? Točila jsem v nemocnici reportáž o pacientovi, který byl ve výborné kondici, vtipkoval, smál se a dnes mi z nemocnice volali, že se mu během několika hodin zhoršil zdravotní stav natolik, že umírá,“ odpověděla Lea a smutně pokrčila rameny. Zarazilo mě, že ji tak moc sebral osud úplně neznámého člověka, a začal jsem si víc všímat příběhů, o kterých vypráví na sociálních sítích i v televizi. „Poprvé jsem zažila, co skutečně znamenají slzy štěstí. Bývalý záchranář Zdeněk Mikula se po zhruba třech letech opět postavil na nohy. S tím přišla naděje, že by časem mohl chodit, alespoň na krátké vzdálenosti,“ radovala se na začátku letošního roku. Taky mi telefonovala, jestli bych mohl darovat jednu z mých knížek do knižního bazaru, jehož výtěžek pomůže matkám samoživitelkám. Lea tak nějak pořád víc myslí na druhé než na sebe. Možná je to tím, že je tady od nás a má dobré srdce.

O dobrých srdcích bych si chtěl povídat na mé rozhlasové pohovce. Je dnes pomoc samozřejmá? Nebo se k ní musí člověk propracovat přes své vlastní zkušenosti a zážitky? A jak si dobré srdce chránit?

Mým hostem na rozhlasové pohovce bude držitelka Ceny Olgy Havlové, zmiňovaná Lea Surovcová, které se zeptám na práci televizní reportérky a přivítám i známého kardiochirurga profesora Jana Pirka –ten nám prozradí, co dělat, abychom ta naše srdce měli zdravá a dobrá co nejdéle a chránili jsme je před vším, co by jim mohlo ublížit. Už teď mi to moje srdce buší nedočkavostí. A to vaše?

Jožka Kubáník

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související