Karel Zima daroval ledvinu neznámému člověku: Stále si často voláme, sblížilo nás to

15. březen 2020

Rodák z Liberce vystudoval pražskou konzervatoř. Dnes hraje v několika divadlech, před filmovou i televizní kamerou. Nejen o herectví, ale také o tom, proč se rozhodl darovat ledvinu prakticky neznámému člověku, se v pořadu Až na dřeň rozpovídal herec Karel Zima.

Herec Karel Zima si prý pamatuje cestu za sestrou do porodnice. Byl listopad a sněžilo. Další důležitá vzpomínka je z doby, kdy mu bylo pět let. Tehdy viděl v televizi tančit a zpívat Jiřího Korna a od té doby se toužil stát hercem.

„Ze začátku se mi smáli, ale když jsem se opravdu dostal na konzervatoř, chtěli po mně drby o známých hercích,“ směje se herec. „Praha pro mě tedy byla splněný sen. Já si to strašně užíval. Od 15 let jsem žil jako dospělák.“ Na víkendy se vracel domů za milovanou maminkou. S tatínkem se od rozvodu rodičů prakticky nestýká.

„Já to zpracovávám doteď, jak moc mě ovlivnilo, že se nestýkáme. Vlastně celý život řeším, co se v mém dětství dělo a tatínek je mým antivzorem, jak se k dětem a k ženě nechovat,“ dodává herec, který je sám otcem dvou dětí. „Já děti chtěl mít odjakživa a baví mě pro ně tvořit. Určitě za to může i moje angažmá v divadle Drak, které mě hodně ovlivnilo.“

V rozhovoru Až na dřeň byla řeč také o Jitce – ledvině, kterou Karel Zima daroval hudebníkovi Karlu Vaňkovi. „My se tehdy viděli asi potřetí. Já se dozvěděl o jeho problémech a prakticky okamžitě jsem se rozhodl mu pomoci.“

Čtyři měsíce trvalo, než byla hotová všechna potřebná vyšetření. Následovala operace a oba Karlové jsou dnes v naprostém pořádku. „Stále si často voláme, sblížilo nás to. Já díky tomu poznal spoustu nových lidí, ale co je nejdůležitější, podařilo se mi inspirovat další dárce, a to je super. Kdybych teď do konce života měl jenom natírat zábradlí, tak musím být šťastnej,“ dodává Karel Zima.

Celý rozhovor si můžete poslechnout na audioportále mujRozhlas. Nezapomeňte se podívat také na videozáznam.