Kam se v Praze vydat, abyste nikoho nepotkali? Dobyjte severní, jižní, východní a západní pól města

10. prosinec 2020

Máte rádi procházky v přírodě a chcete se vyhnout lidem? Tak zkuste dobýt nejvzdálenější místa Prahy! To se rozhodl udělat během lockdownu ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřej Boháč.

„Kam jít ven, kde asi nikdo nebude, ale přitom to může být svým způsobem zajímavé a unikátní místo? Vždycky mě navíc bavily geograficky zajímavé body,“ píše Boháč na webu Centra architektury a městského plánování CAMP. Dodal, že označení pólů a možnost se k nim na „expedici“ vydat, vnímá jako vánoční dárek všem procházkovým nadšencům.

Nejsevernější bod Prahy leží na okraji obce Hovorčovice, na místo se dá dojet vlakem. Jižní pól vás zavede do Vraného nad Vltavou, míří k němu oblíbená cyklostezka. Východní pól Prahy je v Klánovickém lese v části Vidrholec na zelené turistické značce, podle autorů je navíc tajemně schovaný v hustém křoví. Nejmíň poetický je potom západní pól hlavního města, který se nachází v oploceném areálu firmy Amazon v obci Dobrovíz. Patník tedy stojí o sto metrů dál, hned za plotem. I tudy vede cyklotrasa, která vás na místo dovede.

autor: Michaela Sladká | zdroj: Radio Wave
Spustit audio