Kam s použitými jednorázovými rouškami nebo rukavicemi? Lidé je pohazují po ulicích

17. duben 2020 10:04

Kam s ní? To je možná otázka, která vás napadne, když si sundáte jednorázovou chirurgickou roušku nebo rukavice. Správná odpověď je do koše na komunální odpad a ideálně zabalit do dvou plastových pytlů. Špatná odpověď je vyhodit je na ulici, jak to teď dělají třeba někteří lidé v Praze.

Lidi z centra Prahy sice zmizeli, stopy po nich ale v ulicích zůstaly. „Jsou to zejména jednorázové rukavice nebo roušky,“ popisuje mluvčí svozové společnosti Radim Mana. „Není to problém jenom Prahy, jsou to skutečně města jako je New York, Washington, Boston, Londýn,“ říká dál. A také třeba pražského sídliště Nové Butovice, kde bydlí i ekolog a spoluzakladatel neziskové organizace Trash Heroes Jan Bareš. „Vidím ty roušky a rukavice pohozené na chodnících nebo v křovích a tak. Slyšel jsem, že i v dalších městech to je. Předpokládám, že je to hlavně záležitost supermarketů.“

Prodejny s potravinami teď musí podle nařízení vlády zákazníkům povinně u vstupu nabízet jednorázové mikrotenové rukavice nebo sáčky. Třeba ve všech supermarketech Lidl jich lidé spotřebují milion denně. Po odchodu z prodejen by je měli vyhodit do odpadkových košů u nákupních vozíků. „Bohužel však zákazníci ne vždy odpadkové koše využívají,“ říká mluvčí řetězce Zuzana Holá.

Lidem, kteří odhazují rukavice nebo roušky mimo popelnice nebo koše, může podle ministerstva životního prostředí hrozit pokuta až padesát tisíc korun.

autoři: Marie Veselá , Alena Hesová , jp
Spustit audio