K tradičním sitcomům se fanoušci vrací na streamovacích službách. Z televizních obrazovek tento trend mizí, diváci jsou náročnější

25. červenec 2022 10:22

Jestli máte rádi americké televizní seriály, tak možná patříte i mezi ty fanoušky, kteří třeba před pár lety netrpělivě čekali na jeden díl svého oblíbené seriálu i týden. V době streamovacích služeb je ale všechno jinak, nová série je většinou dostupná celá najednou. I kvůli tomu postupně mizí trend tradičních televizních sitcomů.

Pár pokojových scén, oblíbená kavárna nebo hospoda, tlachání na domovních schodech a taky gaučové scény, i takové byly nedílné součásti televizních sitcomů, které známe z devadesátých let a začátku nového tisíciletí. Televizní divák je dnes ale mnohem náročnější.

Pryč jsou doby, kdy stačilo sehnat pár herců a natočit s nimi ve studiu několik humorných scén bez pokračování. Divák začal víc toužit po příbězích, které na sebe navazují a vyvíjí se.

Sitcomová nostalgie

„Změnila se i doba. To, co bylo dřív v televizi bráno jako vrchol humoru, tak dnes už je doba opatrnější, nelze si střílet všeobecně ze všeho. A trošku se vytratil ten nejtvrdší, možná nejklasičtější humor, který si z těch seriálů pamatujeme“ doplňuje Tomáš Vyskočil, zakladatel seriálového a filmového serveru Filmtoro.cz

I kvůli tomu jsou dnes tvůrci seriálů mnohem opatrnější než třeba před 20 lety. Tradiční sitcomy ale z obrazovek nezmizely, naopak. Diváci se k nim rádi vrací právě na streamovacích službách, podle Tomáše Vyskočila je to i z nostalgie.

Sitcomy, které se na televizních obrazovkách udržely i více než 10 sezón a jejich sledovanost patřila mezi tu nejvyšší, jakou stanice u svých pořadů měly, dnes nahradily komediální seriály.

Populární je například Ted Lasso, o trenérovi amerického fotbalu, který se stěhuje do Anglie, kde má trénovat místní tým a to i přes to, že s evropským fotbalem nemá žádné zkušenosti. Zlatými glóby oceněný seriál má za sebou dvě úspěšné řady a třetí na sebe nenechá dlouho čekat.

A zatímco hrané sitcomy jako Jak Jsem Poznal Vaši Matku, Přátelé nebo Ženatý se závazky se dnes už nenatáčejí, jejich animované konkurenci se stále daří. Griffinovi, Městečko South Park a Simpsonovi patří mezi nejdéle vysílané skečové seriály na světě.

autor: Jiří Štefl
Spustit audio

Související