K devadesátinám Lídy Baarové

20. září 2004

Tenisové rakety, elegantní špacírka s tepanou rukojetí, krabice na klobouky, plakáty z českých a německých filmů a soukromé fotografie připomínají nedožité devadesátiny herečky Lídy Baarové. Sběratel Milan Volf je soustředil ve svém kinematografickém muzeu, které je součástí kina Morava v Praze - Nuslích. Tam si také zájemci mohou expozici před představením prohlédnout.

"Výstava tu bude asi dva měsíce," řekl ČTK před dnešní vernisáží Volf, který v květnu podobně připomněl herce Oldřicha Nového. Další z expozic chce věnovat Járovi Kohoutovi. Návštěvníci výstavy k nedožitým devadesátinám Baarové uvidí především fotografie a plakáty, mezi nimi takzvané "nudle", jimž dal přezdívku jejich podlouhlý tvar. Titulní stránky z časopisu Kinorevue připomínají, jak byla herečka ve 30. a 40. letech populární. Vystaveny jsou zde i filmové programy, takzvané popisky, které kdysi bývaly v kině ke koupi. Je tu také spousta snímků, například z filmů Panenství, Za tichých nocí, Paličova dcera, Dívka v modrém a Lidé na kře. Zajímavé jsou pracovní záběry z natáčení a portrétní ateliérová fota Lídy Baarové, o které se říkalo, že má oči mandlové, zatímco její kamarádka Adina Mandlová je má "barové". Obě si dlouho psaly - jejich vztah dokumentuje faksimile dopisu ze srpna 1989. Jsou zde i pracovní záběry z filmu Třináctý revír. V roce 1945 ho Baarová, která svým vztahem k nacistickému ministrovi propagandy Josephu Goebbelsovi zničila život sobě i své rodině, nedokončila. Roli za ni převzala Dana Medřická.

Soukromé snímky herečku zachycují po roce 1945 s manželem Kurtem Ludwallem, pořízeny byly i na jevišti v poslední roli z roku 1963. Přibližují její pražskou návštěvu v roce 1991 a pobyt v Karlových Varech o rok později. Lída Baarová se narodila v Praze 7. září 1914. Poprvé před kamerou stála jako sedmnáctiletá a o tři roky později měla za sebou už téměř dvě desítky rolí. V polovině 30. let natáčela především v Německu. Kvůli vztahu z Goebbelsem byla po válce v Praze uvězněna. Propuštěna byla po řadě měsíců, aniž proti ní byla vznesena obžaloba. V roce 1948 emigrovala. Zemřela 27. října 2001 v Rakousku ve věku 86 let, byla zpopelněna 8. listopadu v Salcburku. Poslední rozloučení se uskutečnilo v lednu 2002 i v Praze, urna s popelem pak byla uložena do rodinného hrobu ve Strašnicích.

Spustit audio