Jubilejní Vyšehraní

29. červenec 2013

Ve středu krátce po 23. hodině uvítal Miloš Skalka v Nočním proudu další z celoroční série studiových hostů Nočního proudu. Tentokrát přijali pozvání k nočnímu proudění Martina Dimmerová zvaná Márty, hlavní organizátorka nadcházejícího jubilejního, v pořadí už desátého ročníku Mezinárodního festivalu divadla a hudby Vyšehraní 2013, který se odehraje v prostředí národní kulturní památky na staroslavném pražském Vyšehradě ve dnech 10. – 22. září, a Ivan Hlas.

Jubilejní ročník Vyšehraní se uskuteční opět pod patronací čestného prezidenta festivalu Wabiho Daňka, který 10. září osobně odstartuje festivalový maraton svým úspěšným projektem Ďáblovo stádo. Tak se jmenuje nejen zatím poslední Wabiho řadové album, ale rovněž podzimní koncertní turné po republice, které bude mít na Vyšehraní svou první zastávku. Mimochodem, Wabi Daněk bude hostem Nočního proudu už ve středu 14. srpna, kdy si o jeho současnosti povíme mnohem víc.

Zdá se, že se organizátoři na desáté jubileum Vyšehraní jaksepatří připravili, neboť v soupisce účinkujících najdeme nebývalou spoustu velmi atraktivních jmen. Ze sáhodlouhého seznamu vybíráme alespoň pár následujících: Radůza, Míša Leicht, Nezmaři, Peter Lipa Band, Blue Effect, Vlasta Redl, Pavel Šporcl, Jakub Smolík, Luboš Pospíšil & Ondřej Fencl, Ivan Hlas Trio, Pavel Dobeš a Šárka Rezková. Je tedy patrné, že se dramaturgie tentokrát pořádně rozkročila, když se jí do festivalového dění povedlo zařadit natolik rozdílnou hudbu, jakou představují folk, trampská písnička, pop-country jazz, rock, pop-rock i cross-over. V úterý 17. září vystoupí na letošním Vyšehraní Ivan Hlas se svým triem, které kromě něj tvoří Olin Nejezchleba a Norbi Kovács. Právě proto byl Ivan Hlas spolu s Martinou Demmerovou hostem středečního Nočního proudu.

V polovině září bude tedy na Vyšehradě znít hudba bez žánrových limitů (ostatně, i tak se cítí Noční proud). A to v prostředí, které v případě hezkého počasí skýtá pro takovou produkci kulisy až neuvěřitelné, bezmála kýčovité. Kdyby to ovšem nebyla pravda… Takže co přát desátému ročníku Vyšehraní? Jenom jediné: aby vyšlo počasí, protože to ostatní – už podle letmého pohledu do soupisky účinujících - vyjde zcela určitě!

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.