Jsem na svou jednu ruku zvyklá a vlastně nevím, co bych s tou druhou dělala, říká Veronika Rážová

5. duben 2020

Veroniku Rážovou v poslední době nejvíc zaměstnává mateřství. Dvě děti se zkrátka žádají své. Kromě toho ale stíhá moderovat v rádiu, fotit a v Mall.tv nedávno běžel její pořad Jednou rukou. O tom všem byla řeč v pořadu Až na dřeň.

„Pyšnou princeznu si pouštíme každé Vánoce, klidně i několikrát,“ zavzpomínala na legendární pohádku, ve které její tatínek Vladimír Ráž ztvárnil krále Miroslava, Veronika Rážová. „Já jako malá tatínka jako herce nevnímala. Až později, ve škole jsem samozřejmě viděla, že se kolem něj točí maminky a babičky spolužáků a těšilo mně, že ho mají rádi.“ Herec Vladimír Ráž zemřel před 20 lety, uprostřed pracovního léta. „Tatínek se jednou ráno prostě neprobudil. Pro něho to byla královská smrt, pro nás ostatní neuvěřitelný šok. Já jsem se z toho vzpamatovávala dva roky,“ prozradila mladá žena.

Herectví ji nezlákalo a ve šlépějích svého tatínka nešla „To až teď si kolikrát říkám, že by mě to bavilo, ale dřív hrálo hlavní roli zpívání,“ vypráví Veronika Rážová, která se před lety zkoušela prosadit i v různých talentových soutěžích. Nakonec si vybrala profesi moderátorskou. „Za mikrofon jsem si poprvé sedla někdy v roce 2002 a párkrát jsem zběhla. Vždycky jsem se ale vrátila zpátky, protože adrenalin za mikrofonem je droga, bez které už nemůžu být.“ Od malička také ráda fotila a láska k fotografii ji neopustila ani dnes „Nejraději mám před objektivem lidi. Moc ráda fotím třeba rodiny. Líbí se mi, když jsme na fotkách vidět emoce.“ 

Rodinu, práci i koníčky Veronika Rážová bravurně zvládá jednou rukou. Jinou totiž už od narození nemá. „Já se nikdy nechtěla litovat a i rodiče mě vedli k tomu, že prostě musím zvládnout všechno, co ostatní. V dětství jsem nosila protézu, abych byla vyvážená, ale mě to bylo nepohodlné a protéza mi překážela. Během dospívání jsem ji odložila, a už nikdy jsem se k ní nevrátila. Jsem na svou jednu ruku zvyklá a vlastně nevím, co bych s tou druhou dělala,“ směje se.

Celý rozhovor si můžete poslechnout na audioportále mujRozhlas. Nezapomeňte se podívat také na videozáznam.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.