Jiří Tichota a Spirituál kvintet v Nočním proudu

9. duben 2015

V čase mezi 23. hodinou a půlnocí uvítal Miloš Skalka ve svém středečním Nočním proudu dalšího studiového hosta. Pozvání k nočnímu proudění tentokrát přijal muzikolog, kytarista a loutnista Jiří Tichota, zakladatel dnes legendárního souboru Spirituál kvintet.

Spirituál kvintet v tomto roce slaví 55 let existence a během prvních 30 let své činnosti zažil celkem osm zákazů vystupování. Už 23. listopadu roku 1989 zahrál a zazpíval Spirituál kvintet před zaplněným Václavským náměstím na balkonu Melantrichu, o rok později si pak na Václavském náměstí se skupinou zanotovali prezident Václav Havel a jeho americký protějšek George Bush, v roce 1994 uspořádal Spirituál kvintet v Praze vystoupení pro tehdy nově zvoleného amerického prezidenta Billa Clintona.

Jiří Tichota (1937) byl v roce 1973 vyhlášen Folkovou osobností roku a získal rovněž čestné uznání Československé hudební rady za erudovanou tvůrčí činnost v oblasti folku. Jeho soubor získal během 50 let své činnosti mnoho cen a trofejí, mimo jiné Tip Melodie, Portu, Zlatou Portu, cenu kritiků Zlatá nota či Zlatý štít Pantonu, členové skupiny převzali jedenáct Zlatých a jednu Platinovou desku.

Krédem Jiřího Tichoty je mudrosloví „Huď oslu na loutnu – osel slyší, ale kochání žádného nemá“ a jeho velkým koníčkem hudba 16. až 18. století. Kromě toho holduje lepidopterologii, což je nauka o motýlech, a je členem Entomologické společnosti Národního muzea.

V současné době je Jiří Tichota už bohužel posledním ze zakládajících členů Spirituál kvintetu a soubor nadále vede jako umělecký šéf.

55 let - Hudbou propojený svět

K 55. narozeninám Spirutuál kvintetu právě vychází jubilejní komplet nazvaný Spirituál kvintet 55 let - Hudbou propojený svět, přičemž reprezentativní box uchovává deset CD a jedno DVD (45 let českého folku). Jde o CD reedici dnes legendárních a prakticky nedostupných vynilových alb Spirituál kvintetu (Písničky z roku raz dva, Spirituály a balady, Saužení lásky doplněné o Čtwero pjsnj, Šlapej dál, Šibeničky, Za svou pravdou stát, Hallelu! a Rajská zahrada), dále unikátní archivní objevy a novinky, jak je pro tento komplet vybral a sestavi Jiří Tichota, který je rovněž autorem pečlivého průvodního textu ve fotograficky bohatém 28stránkovém bookletu.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.