Jiří Štědroň - nejenom princ z Popelky

12. prosinec 2012

V čase mezi 23. hodinou a půlnocí uvítal Miloš Skalka ve svém středečním Nočním proudu dalšího studiového hosta. Pozvání k nočnímu proudění tentokrát přijal zpěvák, herec a textař Jiří Štědroň. Mluvilo se nejen o jeho působení v Semaforu, ale také o chystaném autorském albu.

Vyškovský rodák Jiří Štědroň (narozen 23. května 1942) pochází ze široce rozvětvené hudební rodiny. Jeho strýc Bohumír (1905 - 1982) byl známý muzikolog, pedagog a klavírista, rovněž jeho bratranec Miloš (1942) je významný skladatel a muzikolog.

Jiří Štědroň matoval na vyškovském gymnáziu (1959) v roce 1959 a v roce 1963 absolvoval herectví na brněnské Janáčkově akademii múzických umění (absolvoval rolí Malvolia v Shakespearově Večeru tříkrálovém).

Ještě coby student vystupoval v avantgardním divadélku X62 a současně studoval zpěv u profesora Bernarda Kočaře. První písničku natočil v brněnském studiu Československého rozhlasu v roce 1959 s Orchestrem Gustava Broma.

Své první angažmá získal Jiří Štědroň po absolutoriu vysoké školy v brněnském divadle Večerní Brno. Aby „ztratil komplex chlapce z malého města" odešel však zanedlouho do Prahy, kde působil rok v divadle Apollo a poté se stal zpěvákem na volné noze. Zpíval s Orchestrem Karla Vlacha, s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu a dirigentem Josefem Vobrbou či s Orchestrem Václava Hybše, vystupoval v televizi i v divadle, pravidelně spolupracoval s rozhlasem a natočil stovky písniček. Mimochodem, ještě dřívě, než se stal profesionálním zpěvákem, byl již profesionálním textařem (členem OSA je od roku 1967). Snad i proto kladl při výběru repertoáru hlavní důraz na texty a písně chápal jako dramatický celek.

Spolupracoval s výraznými hudebními skladateli, z nichž jmenujme namátkou Jaromíra Klempíře, Jindřicha Brabce, Jana Spáleného, Václava Zahradníka, Vlastimila Hálu či Jiřího Zmožka, kromě vlastních textů zpíval i slova Jiřiny Fikejzové, Jiřího Štaidla, Vladimíra Poštulky, Pavla Vrby, Jiřího Aplta, Zdeňka Borovce, Eduarda Krečmara či Petra Spáleného.

Z jeho nahrávek jmenujme například Vlaky, Neklidné srdce, Jdi spát... V 70. letech patřil k nejprodávanějším československým interpretům. Zúčastnil se mnoha zahraničních zájezdů po prakticky celé Evropě, ale i do Ameriky a Japonska.

V roce 1969 hrál a zpíval roli prince v pohádce Popelka po boku Evy Hruškové, Ladislava Peška a Dany Medřické. Po celá 90. léta veřejně nevystupoval, byl kreativním ředitelem mezinárodních reklamních agentur Grey a GGK a měl i agenturu vlastní.

Když mu však Ladislav Županič nabídl roli Cassela v muzikálu Viktor, Viktorie, vděčně ji přijal. Po hostování v Hudebním divadle v Karlíně se stal roku 2002 stálým členem Divadla Semafor, kde od nové divadelní sezóny působí jako externista. V současnosti hraje také v Divadle Broadway.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio