Jiří Slíva v Nočním proudu aneb Rádio hlásí!

6. říjen 2015

Pozvání do středečně-čtvrtečního Nočního proudu přijal významný český grafik, výtvarník, ilustrátor, tvůrce plakátů a karikaturista Jiří Slíva. Kromě uvedených profesí je Jiří Slíva také hudebník, autor mnoha aforismů a písňových textů.

Na trhu se před časem objevilo jeho autorské písňové album Kup si bicí, proto hudební náplň Nočního proudu v čase mezi třiadvacátou hodinou a půlnocí vyplní nahrávky z tohoto disku. A povídat se bude hlavně o nové knížce Jiřího Slívy, kterou napsal a nakreslil - jmenuje se Rádio hlásí...

Plzeňský rodák Jiří Slíva (narozen 4. července 1947) studoval ve svém rodišti hutnickou průmyslovku a už během studií začal vystupovat jako bubeník ve školní kapele Spiders. Tady začal psát své první písničky. Ve Spiders působil v letech 1962 – 1964. V polovině šedesátých let přesídlil do Prahy, kde studoval Vysokou školu ekonomickou na fakultě ekonomiky průmyslu.

Ale i během vysokoškolských studií pokračoval v dráze amatérského hudebníka. Hrál ve školním kvintetu, působil ve skupině Spirála a hostoval v hudebním triu Petra Skoumala a Jana Vodňanského v Činoherním klubu (1971 – 1972). Po absolutoriu a získání inženýrského titulu pracoval osm let jako sociolog a futurolog v Sociologisném ústavu ČSAV. V roce 1979 se vydal na dráhu karikaturisty ilustrátora a grafika na volné noze. A hned o rok později začal působit (ne jako bubeník, ale jako kytarista!) se svými kolegy - výtvarníky v přátelském hudebním uskupení Grafičanka.

Kreslí odmalička. Vyrůstal totiž v rodině, kde otec rád a dobře kreslil, maminka zase hezky zpívala. Oba měli rádi legraci a humor, takže kromě kreslení a muziky dali svému synovi do vínku i humorný nadhled nad světem, ve kterém žijeme.

Rádio hlásí, kniha básní a kreseb Jiřího Slívy

První novinovou kresbu uveřejnil Jiří Slíva v roce 1972, dnes má na kontě více než stovku knížek, které ilustroval, a k tomu přes desítku autorských knih kresleného humoru. Vyšly nejen u nás, ale také v Německu, Švýcarsku, ve Francii a ve Spojených státech. Kreslil pro tak prestižní deníky a časopisy, jakými jsou Die Zeit, Die Welt, Stern, The Wall Street Journal, Nebelspalter, The New York Times, Los Angeles Times či Playboy.


Hudba je krásný fenomén a hudební nástroje jsou nádherné artefakty. A přece mohou být u někoho zdrojem obsese. Například u mě. Kdykoliv jsem procházel nějakými historickými městečky na svazích třeba Toskánska, vždycky mě jako první napadla nutkavá myšlenka: Jak tam do těch bytečků pod střechou dostávají klavír? Naopak při pohledu na osady v odlehlých kanadských pustinách mě trápila především otázka, jak ti lidé dopravují své děti do hodin houslí a piana? Když pak už sedím zase zpátky v Praze v krásných prostorách České filharmonie, ničí mě skličující otázka: Co by se stalo, kdyby se jedna z píšťal skácela a v lepším případě roztříštila klavír? A kde shánějí kominíka na číštění všech těch tuctů píšťal? V jazzkubech mě zase skličuje obava, zda trombonista mohutným rozmachem někoho neknokautuje, zda se při divokém sóle nesplaší piano… Tyhle nutkavé představy by jednoho přivedly do blázince. Jedna terapie ale existuje. Vykreslit se z toho!

Vystavoval bezmála po celém světě. Kromě domova také třeba v Curychu, Luganu, Sofii, Varšavě, Budapešti, Hamburku, Římě, Antverpách, Havaně, New Yorku, Ottawě a v Tel Avivu.

Na autorském albu Jiřího Slívy Kup si bicí se kongeniálně potkali aranžér Marek Doubrava ze skupiny Hm…, Ondřej Ježek, který album natáčel, král jazzového piána Karel Růžička, vokální formace The Swings, kapelník Divadla Ypsilon Miroslav Kořínek či zpěvačky ze souboru Doubravánek. V Nočním proudu uslyšíte výsledek téhle spolupráce…

Autor Jiří Slíva bude kromě toho, že bude hrát a zpívat, recitovat i své vtipné veršíky z právě vydané knížky, kterou doprovodil půvabnými obrázky a nazval Rádio hlásí... Řekněme si upřímně, kde jinde tuhle knížku představit, když ne v rádiu!

Poslechněte si.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.