Jiný Hofmann před soudem

3. listopad 2004

Významný pražský dopravce a privatizátor ČSAD Klíčov Jan Hofmann dnes stane před soudem. Je obžalován, že neodváděl dávky za zaměstnance a zpronevěřil motorovou naftu. Hrozí mu od dvou do osmi let vězení.

Hofmann podle policie neodvedl za zaměstnance na zdravotním pojištění 12,5 milionu korun a na sociálním pojištění 30 milionů korun. Obviněn je také za zpronevěru - údajně odčerpal ze státní mobilizační rezervy 220 000 litrů motorové nafty za více než tři miliony korun. Podle údajů obchodního rejstříku byl Jan Hofmann na konci roku 1990 pověřen řízením státního podniku Československá automobilová doprava (ČSAD) Praha Klíčov, v srpnu roku 1991 se stal ředitelem. V roce 1994 privatizoval ČSAD Klíčov formou přímého prodeje a podnik vlastnil jako fyzická osoba. Peníze na koupi mu poskytla Česká spořitelna, která později podala návrh na konkurz. Podnik poté skončil v likvidaci.

Týdeník Euro před dvěma lety napsal, že Hofmann klíčovský podnik koupil 7. ledna 1994. Podle listu tvrdí, že až do dubna nebyl kompetentní za firmu jednat, a tudíž nenese odpovědnost za účetnictví do té doby.

Spustit audio