Jemná paštika z kachních jater

Lidé se výroby paštiky obvykle bojí, protože jim přijde složitá. Recept majitelky kavárny a bistra Nebespán Sabiny Kmecové vás ale přesvědčí o opaku. Zkuste to!

Suroviny:

500 g kachních jater
1 velká cibule
4 stroužky česneku
200 g másla
lžíce nasekané čerstvé šalvěje
špetka čerstvého tymiánu
špetka drceného kmínu
sůl a drcený barevný pepř

Postup:

1. Játra nameleme nahrubo společně s cibulí a česnekem, osolíme a opepříme, přidáme kmín a pořádně zamícháme. Směs dáme přiklopenou péct při 170 stupních na asi 45 minut. Občas zamícháme.

2. Do upečené směsi přidáme rozpuštěné máslo a ponorným mixérem mixujeme do jemné konzistence. Přidáme čerstvé nasekané bylinky. Zamícháme, popřípadě dochutíme solí a pepřem, a dáme chladit ve formě do ledničky cca na 3 hodiny.

Pečená švestková salsa:

500 g čerstvých nebo mražených švestek
200 ml černého octa balsamico
100 ml medu
1 velká červená cibule
šťáva z 1 limetky
sůl a pepř

Postup:

1. V hrnci smícháme ocet s medem (2:1) a pepřem a zredukujeme o 1/3. Smícháme s nakrájenými švestkami a dáme péct cca na 30 minut, dokud švestky nebudou měkké.

2. Cibuli nakrájíme najemno a spolu s limetkovou šťávou smícháme s upečenými švestkami. Dochutíme solí a pepřem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.