Jeden z hnacích motorů skupiny Čechomor Karel Holas

9. leden 2013

V čase mezi 23. hodinou a půlnocí uvítal Miloš Skalka ve svém středečním Nočním proudu dalšího nočního hosta. Tím byl tentokrát zpěvák, houslista a skladatel KAREL HOLAS, který tvoří spolu se zpěvákem, kytaristou a skladatelem Františkem Černým hnací tandem skupiny Čechomor. Karel Holas vyprávěl o své hudební kariéře a nezapomněl ani na koncert, který Čechomor odehrál 6. listopadu loňského roku v pražské Malostranské besedě.

Exkluzivním hostem souboru byla tehdy americká písničkářka Suzanne Vega a Regina záznam tohoto výjimečného koncertu odvysílala na Silvestra.

Karel Holas (narozen 18. dubna 1961 ve Svitavách) vystudoval brněnskou Státní konzervatoř. Spolupracoval s skupinami Etc..., Dobrohošť a ZOO, hostoval ve skupině Tři sestry. Je jedním ze zakládajících členů skupiny České srdce. Definitivně však zakotvil až ve formaci, která si zprvu říkala Českomoravská hudební společnost a nyní je známá pod zkráceným názvem Čechomor.

Karel Holas spolupracoval a hrál mimo jiné na albech Alana Stivella, Marty Kubišové, Jiřího Dědečka, Vladimíra Mišíka, Oskara Petra, Tiché dohody či Tří sester, nahrával hudbu k filmům Kopytem sem, kopytem tam (režie Věra Chytilová) a Čas sluhů (režie Irena Pavlásková), kromě psaní písniček komponuje hudbu k divadelním hrám, animovaným, dokumentárním i hraným filmům či reklamním spotům. Zahrál si ve filmu Rok ďábla (režie Petr Zelenka, v roce 1998 Český lev i Křišťálový globus z MFF Karlovy Vary), jednou z jeho zatím posledních filmových prací je hudba k celovečernímu filmu režiséra Dušana Kleina Svatba na moravském poli.

V roce 1991 zvítězil Karel Holas na francouzském rozhlasovém festivalu v Quimperu, o osm let později převzal v Norsku cenu za nejlepší loterijní reklamu (Grand Global Gaming Award Oslo Relations), v roce 2003 získal pohádkový seriál Čarodějné pohádky, na kterém se spolupodílel, cenu pro Nejlepší televizní seriál na mezinárodním festivalu animovaných filmů v Třeboni. Titulní nahrávka alba Místečko skupiny Čechomor se před časem stala na Regině díky hlasování posluchačů Hitem týdne.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.