Jatka78 se po prvních dvou měsících zavírají. Nový program představí až na jaře

22. prosinec 2014
Zprávy

Netradiční kulturní prostor Jatka78 v pražské holešovické tržnici bude mít do jara prázdniny. Na několik měsíců se s ním loučí hlavně soubor Cirk La Putyka, který ho má od Prahy vypůjčený. Na scénu Jatek78 pozval desítky českých i zahraničních umělců. Mnozí z nich se na scénu do holešovické tržnice chtějí vrátit. Jatka78 se stala populární i mezi diváky.

Představením La Putyka de Lux se 19. prosince rozloučil s novým kulturním centrem Jatka78 soubor Cirk La Putyka. Ukončil tak první zatěžkávací zkoušku prostoru. Soubor neměl až do letošního listopadu vlastní zázemí. Tím se měla stát právě Jatka78. Prostor jim půjčil pražský magistrát a soubor si ho vlastními silami opravil. Kromě Cirku La Putyka v Jatkách78 vystoupily desítky dalších umělců, například tanečníci ze souboru 420people nebo švédští artisté ze Sisters Company. Podle ředitele souboru Cirk La Putyka, Rostislava Nováka, si diváci do Jatek78 cestu našli.

„Myslím, že se podařilo, co jsme od toho prostoru chtěli. Lidé přicházejí. Je tady zajímavý program, který se od začátku podařilo sestavit. Je zájem prostor využívat i v budoucnu od souborů, které tady měly možnost hostovat,“ říká.

V lednu Jatka78 zavřou kvůli rekonstrukci.

Na jednorázové akce se ale diváci těšit můžou

„Potřebujeme udělat zvukové izolace, zázemí pro herce, tanečníky a akrobaty. Prostor nebudeme programovat my, ale půjčíme ho spřáteleným subjektům. Na chvíli půjčujeme prostor například Národnímu divadlu, Matějovi Formanovi,“ vysvětluje produkční Štěpán Kubišta.

Na nové dramaturgii Jatek78 by se měl podílet i režisér Martin Kukučka, dramaturg Ondřej Cihlář nebo choreograf Václav Kuneš.

„Už se tady plánuje další premiéra. Když to dobře dopadne, tak se souborem Zapětdvanáct. Domlouváme zase takovou dramaturgii, jako jsme měli na tyto dva měsíce. Jednáme i se zahraničními soubory. La Putyka by tady samozřejmě měla mít svojí domovskou scénu,“ dodává Rostislav Novák.

Program by měl v Jatkách78 začít znovu v polovině dubna.

Plakát Jatka 78
Spustit audio