Jan Maxián: Je mi líto, že spousta mých kamarádů používá sociální sítě pro reklamu než pro samotné sdělení

2. říjen 2021

Do studia tentokrát přišel herec, dabér a muzikant Jan Maxián. S Lenkou Vahalovou si povídal o svých současných aktivitách, o tom, jak skládá muziku k filmu či seriálu nebo jaký má vztah k sociálním sítím.

Jan Maxián kromě moderování, hraní, dabingu a zpívání ještě skládá hudbu k filmům a muzikálům. „Hudba ve filmu, nebo v jakémkoliv audiovizuálním díle, je zesilovačem emocí. Takže hudbu můžete použít k tomu, abyste zesílili zážitek a prožitek diváka, když sleduje film. Anebo naopak můžete použít hudbu i jako kontrapunkt a můžete mu zamotat hlavu,“ vysvětluje.

Když vidí daný film natočený, už jen přemýšlí, jak by ho hudbou zpestřil, zkonkrétnil a zesílil. „U mě to funguje tak, že v momentě, kdy na film koukám a vidím ho, tak v tu chvíli cítím a slyším, co by tam mělo být za muziku, abych tomu filmu mohl pomoct.“

Zatím se mu prý nestalo, že by začal skládat a nevěděl by co. Někdy se mu ale přihodí, že na skládání zrovna nemá náladu, ačkoliv už sedí ve studiu. To pak řeší milým způsobem: „Začnu být na sebe docela trošku naštvaný, že nemám náladu a že to trošku zdržuji. Takže většinou se sám na sebe naštvu, vyhodím sám sebe ze studia, pak se sebou chvilinku nemluvím. Ale pak se pozvu na oběd, řeknu si, že se mám rád, a nějak to sám se sebou vyřeším,“ říká s úsměvem.

Sociální sítě ho nepohltily

Před trávením času na sociálních sítích a pravidelným nahráváním příspěvků dává Jan Maxián přednost reálným prožitkům. „Když se mi někdo ozve, kde jsem nebo co dělám, tak mu pošlu pár fotek a vymyslím to tak, aby se mu to líbilo. Ale ve chvíli, když je to indiferentně, pro lidi, které třeba úplně neznám, tak vždycky převládne radost z toho okamžiku – užívat si to, co zrovna dělám.“

Když už se například k Instagramu dostane, vyhledává tam spíš inspirativní a niterní fotografie, třeba osobní pohledy na místa, do kterých se běžně nevypraví. Takové příspěvky ale mnohdy u svých přátel postrádá. „Je mi líto, že za poslední dobu u spousty svých kamarádů pozoruji, že tam je víc reklamy než samotného sdělení. Že spousta mých kamarádů, i těch dobrých, to prostě používá na obživu a já se toho v ten moment moc nedozvím. Akorát vidím, s kým uzavřeli další nové kontrakty,“ dodává.

Přemýšlel někdy nad tím, že by vydal vlastní desku? A na jakém projektu aktuálně pracuje? Poslechněte si celý rozhovor Lenky Vahalové s Janem Maxiánem – i o tom byla řeč.

autoři: Lenka Vahalová , ech