Jakub Wehrenberg: Je mi nejlíp, když jsem schovaný v přenosovém voze

18. leden 2016

Narodil se ve Vsetíně a od dětských let hrál. Dnes se věnuje hlavně režii, dabingu a také hudbě. Léta už hraje v kapele Hamleti. Proč herec, kterého proslavil film Báječná léta pod psa a seriál Zdivočelá země, nemá rád popularitu? I o tom mluvil Jakub Wehrenberg v pořadu Až na dřeň.

Báječná léta pod psa

Jakuba Wehrenberga si snad všichni okamžitě spojí s rolí Kvída ve filmu Báječná léta pod psa. Jak na něj vzpomíná? „Bylo to krásný natáčení. Vlastně jsem tenkrát zároveň natáčel ještě dva jiný filmy, točil jsem tři věci najednou. A potom už nic, nebo skoro nic. Od tý doby se věnuju jiný profesi,“ popisuje Jakub svoji cestu od herectví k režii.

Teď režíruje a o práci rozhodně nemá nouzi. „Každý týden vyrábíme kvantum pořadů. Ale jednou bych se hraní ve filmu nebránil. Třeba se něco vyvrbí, snad ještě nekončím.“ A přiznává, že nejlíp mu je v režii nebo v přenosovém voze: „Já to mám takhle nastavený, nejsem takovej extrovert a je mi líp na druhý straně, za kamerou.“

Hamleti

Nejlepším odpočinkem pro Jakuba je – zase práce. Odpočívá totiž při koncertování s kapelou Hamleti. „Je to zábava, odreagování se a výdělek v jednom. Já s nimi odpočívám s kytarou. Hamleti fungují už 20 let, je to vlastně skupina spolužáků z konzervatoře, herců. Je to hrozně fajn.“

Kapela nejdřív hrála kamarádům na mejdanech a v klubech, později si ale vyzkoušela i velká pódia. „Slavní nejsme, kdysi před deseti, patnácti lety jsme se chtěli prosadit, ale to se nepovedlo,“ říká Jakub. Hrají pouze převzaté skladby, ne vlastní tvorbu. „Když se nám něco nelíbí, tak to zahrajeme a uděláme si z toho legraci. My jsme vlastně parodický seskupení,“ uzavírá.

Spustit audio