Jak zvládat karanténu

Česko se ocitlo v krizové situaci. Procházíme si obdobím, které nikdo z nás nikdy nezažil. Nechci být patetická, ale je důležité víc než kdy jindy teď držet při sobě a taky dodržovat všechna nařízení.

Nastává čas, kdy bychom měli zůstat doma s našimi nejbližšími, chovat se mimořádně ohleduplně i zodpovědně a dodržovat maximálně hygienu. Průběžně se informovat o aktuální situaci, která se neustále vyvíjí. Pokud je to ve vašich silách a možnostech, soustřeďte svojí pozornost na seniory. Někteří z nich nemají nikoho, kdo by jim mohl nakoupit, obstarat léky, drogerii nebo ochranné pomůcky. Existují nejrůznější spolky dobrovolníků, kde vaši pomoc bezpochyby uvítají. Já se taky chystám přiložit ruku k dílu. Pokud máte doma přebytečné bavlněné látky, šijte roušky. Rozhodně se budou hodit.

Tipy, jak to zvládnout

Snažte se udržet v dobré psychické kondici. Mně na to nejvíc pomáhá hudba a pohyb. Vytvořte si třeba seznam věcí, které chcete doma udělat. Já mám v plánu vytřídit nenošené oblečení a pořádně si uklidit. Tím se na nějaký čas jistojistě zabavím. Učte se a rozvíjejte svou kreativitu. Jestli máte doma zaprášené piáno (jako já), teď je ten správný čas začít hrát. Cvičte. I doma se to dá zvládnout. Snažte se zachovat klid a odložte řešení problémů na jindy.

Držme při sobě, společně se všechno zvládá líp.

Vaše Sabina

#letajiciredaktorka

Spustit audio