Jak vypadal český němý film? Výběr starých snímků se současnou hudbou můžete díky Národnímu filmovému archivu zhlédnout online

22. duben 2021

Nový projekt Asociace evropských filmových archivů chce přiblížit zejména mladému publiku klasické snímky a péči o filmové dědictví. Do tohoto evropského projektu s názvem A Season of Classic Films se zapojil také český Národní filmový archiv. Dramaturga festivalu Jonáše Kucharského zpovídal publicista Václav Müller.

Národní filmový archiv postupně až do června zpřístupní zdarma sedm němých filmů, které hudebně doprovodí současní hudebníci a hudebnice. „V rámci tohoto festivalu se snažíme ukázat rozptyl, co může zvuk němého filmu dnes nabídnout,“ říká Jonáš Kucharský.

Sken 35mm filmu Bílý ráj, který je možný v rámci festivalu zhlédnout

Filmy jsou k vidění online na webových stránkách archivu. „Zvolili jsme cestu dvou obrazovek. Na jedné obrazovce je film samotný, na druhé obrazovce je záznam hudebníka a jeho vystoupení,“ přibližuje dramaturg. Diváci tak mohou současně pozorovat scény z filmu a hudebníkův doprovod.

První online projekce proběhla 8. dubna. Poté přibyde další titul s novým hudebním doprovodem každé dva týdny. „Mezi těmi snímky najdeme populární romantické melodramy nebo komedie jako třeba Hříchy lásky nebo Milenky starého kriminálníka, ale zároveň tam najdeme trochu zapadlejší snímky,“ doplňuje Jonáš Kucharský.

Fotografie z filmu Hříchy lásky: Marcella Albani a Walter Rilla

Podle jakého klíče byly vybrány filmy, které se do projektu zapojí? A kteří hudebníci filmy doprovází? Poslechněte si reportáž Václav Müllera.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.