Jak to vypadá se stavbou nového náměstí ve Vysočanech nebo sídla záchranky v Praze 9? Odpovídal starosta Tomáš Portlík

Štěpánka Duchková si tentokrát do pořadu K věci pozvala starostu Prahy 9 Tomáše Portlíka (ODS). Jak se staví ke komplikované dopravní situaci v této městské části? A jak to vypadá se stavbou sídla záchranné služby nebo nového náměstí ve Vysočanech?

Prahu 9, podobně jako jiná území metropole, trápí komplikovaná dopravní situace a průjezd autem touto městskou částí bývá v některých místech zdlouhavý. Vyřešit tento problém s pražským magistrátem není podle starosty Prahy 9 Tomáše Portlíka snadné. „Pražský magistrát si od roku 2018 stanovil politiku toho, že prostě nebude preferovat auta – v tom programovém prohlášení se slovo ‚auto‘ zmiňuje podle mě jednou nebo dvakrát – ale že bude preferovat všechny ostatní alternativní způsoby dopravy, a podle toho postupuje,“ komentuje starosta.

Obtíž je podle něj v tom, že komunikace I. třídy spadají pod hlavní město Prahu. „Proto jsem už v minulém roce inicioval vznik toho, že by městské části byly tím hlavním komunikátorem a připomínkovým místem k tomu, jakým způsobem se budou dělat různé úpravy silnic, a zároveň, že se budou pravidelně vyjadřovat k jednotlivým uzavírkám a opravám. To se bohužel nestalo.“ K předložení tohoto návrhu na zastupitelstvu by mohlo podle starosty dojít letos v říjnu nebo listopadu.

Stavba sídla záchranky i nového náměstí

Jedním z dalších záměrů starosty Prahy 9 je donutit město, aby začalo pracovat na sídle záchranné služby. Řešení této záležitosti se posouvá kupředu. „O záchrance se mluví dlouho, proto jsme hlavnímu městu Praze nabídli pozemky, které máme za Poliklinikou Prosek. V tuto chvíli už jsou pozemky odsvěřeny, to znamená, že je v tuto chvíli město vlastníkem, počítá tam se zřízením sídla záchranné služby a v tuto chvíli akorát probíhá dohoda o memorandu mezi městskou částí Praha 9 a hl. městem Prahou na to, jakým způsobem bude sídlo vytvořeno a uděláno. Myslím, že to memorandu během týdne, 14 dnů podepíšeme, že v tu chvíli město Praha vyhlásí soutěž a že to bude.“

Dalším z jeho záměrů je, aby Vysočany měly své náměstí. To by z velké části mělo vzniknout na pozemku dnešní továrny vedle O2 areny. „Začali jsme s vlastníkem jednat o výkupu pozemku. Náměstí by navázalo na stanici metra Českomoravská s tím, že by odtamtud zmizely autobusy a plynule by se vytvořil naprosto unikátní veřejný prostor, který by propojoval a vytvářel centrální náměstí pro Vysočany, ale vlastně i Libeň,“ říká starosta a dodává, že jasno by v této věci měli mít nejpozději za půl roku.

Jak se starosta Prahy 9 staví k plánované úřednické čtvrti v Letňanech? Poslechněte si rozhovor Štěpánky Duchkové – i o tom v něm byla řeč.

autoři: Štěpánka Duchková , ech
Spustit audio