Jak vypadá nereálno očima představitele hyperrealismu? Zjistit to můžete na výstavě Martina Edera v DSC Gallery

23. září 2021

DSC Gallery v Dlouhé ulici hostí do 6. října první samostatnou výstavu Martina Edera v České republice. Ten se řadí mezi nejvýraznější německé umělce své generace a všeobecně je považován za jednu z nejvlivnějších a nejkontroverznějších osobností současné malby.

Výstava v DSC Gallery nese název The Unreal (v překladu nereálnost). Návštěvníci na ní uvidí 19 maleb. „Velká část z nich je vytvořená pro konkrétní prostředí naší galerie,“ zve galeristka Karolína Juřicová a dodává, že vystavené malby zachycují zejména dvě stěžejní témata. „Jedno z nich pochází z animálního prostředí – jsou to kočky. Druhá polovina je zaměřená převážně na ženu jako takovou, na tělesnost, která se zobrazuje buď v aktech, nebo v nějakých pózách.“

Výstava The Unreal Martina Edera zachycuje dvě stěžejní témata – ženy a kočky

Německý umělec Martin Eder je známý především díky svým provokativním malbám. „Bilancuje mezi vysokým a nízkým uměním. Snaží se jít za hranu kýče a přejít ještě dál,“ popisuje umělcovu tvorbu Juřicová.

Dostat Martina Edera do DSC Gallery trvalo podle galeristky Karolíny Juřicové bezmála tři roky. „Byla to spíše shoda náhod a také to, že mu naše galerie a náš tým byl sympatický, protože tahle jména, která už před sebou mají plány na další tři, čtyři, pět let, je těžké přesvědčit, aby pro výstavní plán soukromé galerie v Praze ukázala něco extra a nového.“

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.