Jak se žije v Dánsku? Na to odpoví přednášky s novinářkou Juditou Matyášovou. Pořádá je Městská knihovna v Praze

12. březen 2021

Chcete-li se něco dozvědět o malé, ale zajímavé a progresivní zemi na severu Evropy, máte jedinečnou možnost. Městská knihovna v Praze pořádá každé březnové pondělí online diskuze nazvané Inspirace Dánskem. Přednáší na nich novinářka Judita Matyášová, se kterou mluvil publicista Václav Müller.

V březnu knihovna uspořádá ještě tři online diskuze – o prostředí na dánských univerzitách, o akčních hrdinech tamní společnosti, kterými jsou senioři, a také o cestovatelských tipech. „To bude o cestování po Dánsku, protože spousta lidí v Česku si myslí – jasně, Kodaň – ale pro mě jsou v Dánsku i mnohá jiná zajímavá města a místa,“ říká Matyášová.

Městský skanzen v Aarhus

Do Dánska začala jezdit kolem roku 2010. „Natrefila jsem na velice zajímavý příběh 80 českých židovských dětí, které přežily válečné roky v Dánsku. A v těch prvních letech, kdy jsem jezdila do Dánska, tak jsem nahrávala především jejich osudy.“

Dánská společnost ji tehdy zaujala a začala se o ni zajímat. A v čem je podle ní život v Dánsku unikátní? „Pro mě je to respekt na mnoha úrovních, důvěra a dodržování pravidel,“ dodává novinářka.

Novinářka Judita Matyášová

O Juditě Matyášové

Judita Matyášová je česká novinářka. Pravidelně jezdí do Dánska, o kterém píše články, natáčí podcasty a přednáší. Napsala také knihy Přátelství navzdory Hitlerovi a Na cestách s Franzem Kafkou.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.