Jak se dnes mají muži sametové revoluce?

17. prosinec 2014

Letos jsme si připomněli 25. výročí sametové revoluce. Podařilo se nám vyzpovídat několik osobností, na které si z oněch revolučních dnů dobře vzpomínáme. První z nich byl někdejší studentský vůdce Martin Mejstřík, druhým Šimon Pánek a trojici uzavírá tehdejší moderátor pražských manifestací Václav Malý. Jak vzpomínají na listopad 1989 a jak vidí společnost dnes? Zeptali jsme se v pořadu S vámi v Praze.

Martin Mejstřík za dvacet pět let prošel mnoha zajímavými profesemi. Pracoval jako šéfredaktor, byl také zastupitelem Prahy 1. Mezi lety 1999 - 2002 pracoval jako správce domu a zahradní dělník na pražském Petříně. V roce 2002 zvítězil coby nestraník v senátních volbách v obvodu č. 27 - Praha a stal se senátorem. Dnes žije na Vysočině a věnuje se jinému adrenalinu než politice. O politické dění ale rozhodně zájem neztrácí. Je velmi kritický k politické garnituře nedávné minulosti i současnosti.

V našem rozhovoru se dozvíte, kdo a co mu vadí, ale zároveň i to, proč se do budoucna dívá s nadějí a optimismem. Mimo jiné mluvil i o tom, proč si myslí, že sametová revoluce byla předem připravená a kde se situace vymkla „scénáři“. Co cítil 17. listopadu 1989 na Albertově a 25 let poté na tom samém místě?

Šimon Pánek

Šimon Pánek, ředitel nevládní neziskové organizace Člověk v tísni

Mezi studenty sametové revoluce, které jsme před 25 lety vídali na demonstracích a později i na obrazovkách televize, patří dnešní ředitel nevládní neziskové organizace Člověk v tísni - Šimon Pánek. I s ním jsme vzpomínali na události roku 1989. Osobně na demonstraci 17. listopadu nebyl, protože se toho času nacházel na brigádě na Šumavě. Mluvil o tom, jak se vrátil zpět do Prahy, proč odmítl, a to hned dvakrát, křeslo v tehdejším federálním parlamentu, i o svém působení u Václava Havla, který se o něm zmínil jako o možném budoucím prezidentovi.

Dnes tuto myšlenku podporuje facebooková iniciativa Šimon Pánek na Hrad. Jak se na tuto možnost dívá sám Šimon Pánek, se také dozvíte z našeho rozhovoru, stejně jako o jeho práci pro Člověka v tísni, včetně reakce na kritiku projektu Příběhy bezpráví na školách z úst komunistické poslankyně Semelové. Poslechněte si.

Václav Malý

Třetí muž sametové revoluce, kterého jsme představili v pořadu S vámi v Praze, je biskup Václav Malý. V našich myslích zůstává jako obratný moderátor pražských manifestací jak na Václavském náměstí, tak na Letné. Sluší se připomenout, že byl signatářem Charty 77, jeden rok také jejím mluvčím a v roce 1989 se stal prvním mluvčím Občanského fóra.

Moderátor Oldřich Burda a biskup Václav Malý při natáčení pořadu S vámi v Praze

V našem rozhovoru přiblížil, jak se k moderování demonstrací dostal, prozradil i svůj nejsilnější zážitek z revolučního dění. Měl mnoho možností stát se politikem, ale nikdy o to neusiloval. Proč tomu tak bylo a je? A čím by býval byl, kdyby se nerozhodl vystudovat teologickou fakultu? I to se dozvíte z našeho rozhovoru.

V čase adventním jsme s Václavem Malým také nemohli vynechat povídání o Vánocích. Jak je prožívá a co mu vadí na současném vnímání křesťanských svátků? Poslechněte si.

Spustit audio