Jak se daří kultuře? V některých divadlech omezují investice nebo zdražují vstupenky

25. říjen 2022 08:32

Dražší vstupenky a nevyprodané sály. S touto realitou se musí smiřovat řada divadel a kulturních domů v Česku. Někde budou na zimu méně vytápět, jinde omezí veškeré investice, třeba do nových sedaček nebo technického vybavení jeviště.

Situace v Praze je proti zbytku republiky odlišná, lidé podle většiny oslovených scén do divadel zatím chodí a představení jsou většinou vyprodaná.

Čtěte také

„Teď jsme takových deset procent plus než to, co jsme měli před covidem. Když hrajeme ta čtyři představení týdně, tak máme i jedno, které je úplně vyprodané. Představení máme vypsaná až do března a už se prodává i to jaro, takže co se týče prodeje vstupenek, tak za nás skvělé. Jsme na lepších číslech než před covidem,“ hodnotí mluvčí Divadla Na Fidlovačce Lucie Němečková.

Podobně je na tom i Činoherní klub. Podle jeho ředitele Vladimíra Procházky se zájem diváků oproti předcovidovému období zvýšil o 10 procent. Zatímco ale Fidlovačka ceny vstupenek nezvyšovala, v Činoherním klubu ceny zvýšili o 10 až 15 procent.

Zdražování v Národním divadle

Národní divadlo pak trápí stejný problém jako většinu divadel, lidé nechávají nákup lístků na poslední chvíli. Teď se k tomu ještě přidaly vyšší výdaje za energie. Letos za ně scéna zaplatí o 50 milionů navíc. Stále se také do divadla nevrátil počet zahraničních diváků jako před covidem, ti vyhledávali zejména osvědčená operní a baletní představení.

Národní divadlo tedy plošně zdražovalo, od září se zvedly o 15 procent ceny činoherních představení, totéž zdražení čeká od ledna představení operní. Divadlo bude částečně čerpat peníze ze svých fondů, o kterých rozhodují odborové organizace. Kompenzovat skokový nárůst energií by měl ale i mimořádný příspěvek Ministerstva kultury.

Horší situace středočeských divadel

Lidé si často vybírají, na která představení půjdou, a která si odpustí. V dobříšském kulturním domě je návštěvnost na 60 procentech předcovidového období a jeho ředitelka Jindřiška Kastnerová se obává, že se současnou energetickou krizí se začne kultura z menších měst úplně vytrácet.

Jinde, třeba v Rakovníku, úplně seškrtali investice do technického vybavení sálu. No a menší zájem je také o abonentky. Předplatitele ztratilo například mladoboleslavské nebo čáslavské divadlo.

Městské divadlo Kladno

„My už dneska nemůžeme počítat s nějakým cash flow, které jsme měli předtím. Většina lístků se prodává týden nebo pár dní před představením, což je pro nás velmi nevýhodné a stresující. Ale ve výsledku se vždycky to představení tak nějak poplatí, i když nejsme výrazně v plusu, tak alespoň poplatíme náklady,“ popisuje ředitelka čáslavského divadla Lada Bartošová.

Naopak třeba v Kladně počet abonentů od začátku sezóny vzrostl o 180, mají jich už téměř 900.

Spustit audio

Související