Jak rizikové jsou hudební koncerty? V Amsterdamu to zjišťovali experimentem

8. březen 2021

Ve snaze snížit šíření koronaviru zavedla většina zemí Evropy přísná opatření. Patří mezi ně i omezení hromadných akcí. V Amsterdamu ale o víkendu jednu takovou akci záměrně uspořádali – hudební koncert pro více než 1300 lidí. Účelem nebylo obejít restrikce, ale zjistit, jak jsou podobné koncerty skutečně rizikové, píše server Dutch News.

Amsterdamský Ziggo Dome přivítal v sobotu hosty na čtyři hodiny, během nichž se na pódiu vystřídalo několik diskžokejů. Zájem o experiment byl obrovský – o 1350 míst se hlásilo přes 100 000 lidí. Vstupenky, jejichž cena činila 15 eur, tak byly do 20 minut zcela vyprodané. Podmínkou pro účast byl také negativní test z posledních 48 hodin a následné podstoupení dalšího testu pět dní po festivalu.

Účastníci však byli pod přísným dohledem – každý jejich krok i kontakt s dalšími byl detailně trasován a monitorován. Ještě před zahájením akce byli lidé rozděleni do pěti skupin, pro každou z nich pak platila odlišná pravidla.

Někteří se například mohli pohybovat pouze na tanečním parketu, jiní museli povinně nosit ochranu úst po celý večer, jiní pouze, pokud se hýbali. Další skupina pak dostávala nápoje s fluorescenční barvou a měla za úkol co nejvíce křičet a zpívat – organizátoři tak chtěli zjistit, kolik kapének se tímto způsobem šíří.

Série pokusů

Data, které má nyní vláda díky experimentu k dispozici, budou v dalších měsících využita při rozhodování o případném uvolňování protiepidemických opatření, a to především ve spojitosti právě s nočním životem a kulturními akcemi. Restrikce by díky poznatkům mohly být podle organizace Fieldlab, která akci organizovala, daleko specifičtější a šité na míru kultuře, uvádí The Guardian.

Taneční koncert je jednou z akcí v sérii podobných experimentů. Projekt podporovaný nizozemskou vládou již za stejnými účely zorganizoval například obchodní konferenci pro 500 lidí, kabaretní vystoupení či fotbalové utkání s více než 1200 diváky. V plánu jsou také dva venkovní festivaly nebo popový koncert.

autor: ech | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio