Jak nenaletět na podvodný email nebo SMS a jak s nimi zacházet? Nejen na to odpovídala vedoucí prevence Policejního prezidia ČR

Hostem pořadu K věci byla tentokrát vedoucí prevence Policejního prezidia ČR Zuzana Pidrmanová. Štěpánka Duchková se jí ptala na podvodné emaily a také na projekt policejní prevence v distanční výuce.

V současné době se množí tzv. phishingové emaily, ve kterých se podvodník pod identitou bankovního ústavu nebo poskytovatele služeb snaží získat citlivá data. „Ve chvíli, kdy přijde jakákoliv výzva z banky – máte zablokovanou kartu, je potřeba ověřit přístup k účtu, je potřeba aktualizovat údaje – nereagujte na ně a nikam údaje nezadávejte,“ radí vedoucí prevence.

Podle Pidrmanové je ideální tyto emaily či SMS zprávy s odkazy a výzvami smazat a nevěnovat jim pozornost. „Opačný případ je, kdyby na to někdo zareagoval a na odkaz klikl, tak už zase naopak nemazat, protože je potřeba mít důkaz a vědět, kam se obrátit,“ vysvětluje.

Takové zprávy se na první pohled tváří jako oficiální a vypadají podobně, jako pravé emaily třeba od banky. Není proto snadné je ihned rozpoznat. „Ve chvíli, kdy daného uživatele někdo osloví, ať sdělí přístupová hesla, tak to určitě nikdy nebude banka. Už to je to první pozor, že je něco špatně,“ zdůrazňuje Pidrmanová.

Prevence v distanční výuce

S kolegy ze svého oddělení nyní pomáhá školákům, jejich rodičům i učitelům s prevencí během distanční výuky. „My jsme do našeho preventivního repertoáru zaměřili zejména osvětu v oblasti kybernetické bezpečnosti – jak se mají děti bezpečně chovat na internetu, jakým způsobem mají chránit své přístupové účty, jakým způsobem se mají chovat v rámci distanční výuky a jakým způsobem mají komunikovat s dalšími,“ říká vedoucí prevence.

Projekt Tvoje cesta onlinem různým věkovým skupinám radí, jak se chovat v kyberprostoru

Poslechněte si rozhovor s vedoucí prevence Policejního prezidia ČR Zuzanou Pidrmanovou. Dozvíte se další rady, jak se chovat, když vás prostřednictvím emailu, SMS nebo volání osloví podvodníci. Nebo také to, jak probíhá dopravní výchova online.

autoři: Štěpánka Duchková , ech
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.