Jak jsou na tom mosty a lávky v Praze? Dva objekty jsou nyní v havarijním stavu, uvádí vedoucí oddělení správy mostů TSK

Kolik mostů v Praze je v havarijním stavu a co dělá magistrát pro to, aby se neopakovala situace z roku 2017, kdy se zřítila Trojská lávka? Nejen na to v pořadu K věci Štěpánky Duchkové odpovídali náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) a vedoucí oddělení správy mostů TSK Jan Šesták.

Technická správa komunikací (TSK) má v Praze ve správě zhruba 700 mostů a lávek. Podle vedoucího oddělení správy mostů TSK Jana Šestáka jsou v současnosti dva objekty v havarijním stavu. „Jedná se o lávku Oistrachova a tramvajový most na Kolbenově ulici,“ upřesňuje Šesták. To, že jsou objekty v havarijním stavu, ale podle něj ještě neznamená, že jsou nebezpečné. „Pokud by hrozilo jakékoliv nebezpečí, nebo byl jakýkoliv most, lávka nebo podchod nebezpečný, tak by se samozřejmě automaticky zavřel a nebyl by používaný,“ ujišťuje Šesták.

Mosty ve správě TSK jsou podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra pravidelně kontrolovány diagnostiky či prohlídkáři. „Každý jich musí udělat určitý počet ročně, tak aby se splnila periodicita naplánovaných prohlídek, která je stanovena normou – že musíme jít ke každému mostu jednou za určitý počet let. A všechno se zapisuje do mostního listu,“ vysvětluje v pořadu K věci Štěpánky Duchkové náměstek pro dopravu. „To, že máme evidenci a plníme plán periodických prohlídek, nám umožní, že máme všechny potřebné informace. A ke mně pak jde požadavek, abych zajistil dostatečné finance na to, abychom mohli všechny lávky a mosty kvalitně opravovat a udržovat bezpečné,“ dodává.

Které pražské mosty čeká letos a příští rok rekonstrukce a jak se dotkne obyvatel? A proč nabrala soutěž na opravu Libeňského mostu zpoždění? Poslechněte si rozhovor s náměstkem pražského primátora pro dopravu a s vedoucím oddělení správy mostů TSK.

autoři: Štěpánka Duchková , ech